ZA ŽIVOT, KILÁ
CHEMIKÁLIÍ
Keby sme novorodenca už na začiatku života chceli postrašiť, čo všetko bude musieť zjesť napríklad až do šesťdesiatky, bol by to minimálne nákladný vlak asi s desiatimi vagónmi, medzi ktorými by bol vagón zemiakov a 4 až 5 cisternových vagónov vody. Za 60 rokov života totiž skonzumuje človek aj pri striedmom jedení asi 80 metrických centov mäsa, 20 metrákov masti, 120 múky, 400 metrákov zemiakov, 2 metráky soli. Podľa zahraničnej štúdie sa do nášho tela prostredníctvom "nadopovaných potravín" ročne dostane až 2,5 kilogramu chemikálií, pesticídov, ťažkých kovov, zvyšky veterinárnych liečiv a hormónov.
CHURCHILLOV
SYNDRÓM
Existujú jedinci, ktorí sa môžu napchávať slaninou, vajcami, chlieb si nahrubo natierať masťou, pritom piť a fajčiť, a napriek tomu sa dožijú svieži aj sedemdesiatky. Na takéto exemplárne výnimky ľudia radi poukazujú a okolie si ich často berie za vzor. Lekári však upozorňujú, že podobných ľudí so železným zdravím, ktorým takmer nič neuškodí, je asi 10 percent, ide o výnimky, ktoré na to majú genetické predpoklady. Odborne sa tento úkaz nazýva Churchillov syndróm, pretože Churchill neobmedzene jedol, pil a napriek tomu bol dlho fit.
NEEFEKTÍVNE DIÉTY
Po roku 1989, keď sa otvoril trh zahraničným firmám, sa dostali do našich obchodov a lekární najvšemožnejšie dietetické, enzýmové či vitamínové prípravky, pastilky či elixíry sľubujúce zázračné zhadzovanie kíl. Účinok preparátov však podľa lekárov nie je takmer v žiadnom prípade úmerný ich vysokej cene. Jediným módnym trendom, ktorý lekári výživári bez výhrad prijímajú, je zeleninový trend, t. j. zeleninové šaláty po celý deň aj namiesto hlavného jedla.
PROGNÓZY
PRE SLOVÁKOV
Podľa prognóz sa do roku 2000 úmrtnosť obyvateľov Slovenska nemá šancu znížiť. Úmrtnosť na rakovinu bude 1,5-násobne vyššia, na cirhózu pečene trikrát vyššia a na srdcovocievne ochorenia 3- až 4-násobne vyššia ako v krajinách Európskej únie. Množstvo srdcovocievnych chorôb priamo súvisí priamo s obezitou.
STRIEDMOSŤ
A VYVÁŽENOSŤ
Podľa MUDr. Melity Hromadovej z Ústavu experimentálnej endokrinológie v Bratislave je hlavnou zásadou v stravovaní striedmosť, vyváženosť a pestrosť stravy. Jedlo by sme mali denne rozložiť do 4 až 5 denných malých dávok, čo stále mnohí porušujú. Podľa odporúčaných dávok, ktoré sa po roku 1989 upravili, by bolo veľmi vhodné znížiť u našej populácie prívod tukov až o 30 percent, bielkovín o 35 percent, cukru o 30, soli až o 50 percent a, samozrejme, alkoholu. Denný príjem ovocia a zeleniny pre dospelého by mal byť minimálne 400 gramov.
REKORD ČÍNSKEHO TUČNIAKA
Tučniaka z čínskeho Šangaja už zrejme prestalo baviť, že si nemôže sadnúť ako ostaní spolužiaci na bicykel a jazdiť tak pohodlne do školy, a tak sa rozhodol, že zhodí nejaký ten kilogram. Pri jeho 153 kilogramoch živej váhy sa mu pomocou špeciálnej diéty podarilo zbaviť 70 kilogramov prebytočného tuku a dosiahnuť tak nový národný rekord. Pôvodným čínskym rekordom bola úspešná strata 62,5 kilogramu. Mladý Keng Chung-ta teraz váži 83 kilogramov a môže si dovoliť rýchlejšiu chôdzu bez toho, aby začal sipieť a obťažoval svoje okolie prílišným zápachom potu.
Autor: uj