BRATISLAVA. Od 1. septembra gastrolístok, ktorým firma prispieva zamestnancovi na obed, nesmie mať hodnotu nižšiu ako 67 korún.
Zmenu priniesla veľká novela Zákonníka práce. Zamestnávateľ musí „zamestnancom zabezpečiť gastrolístky najmenej v stanovenej hodnote, a tým aj minimálnu výšku príspevku na stravovanie“, píše ministerstvo práce, ktoré túto zmenu navrhlo.
Záleží na zamestnávateľovi
Či to bude iba 67, alebo napríklad 95 korún, závisí iba od zamestnávateľa. Jeho príspevok však nepredstavuje celú hodnotu gastrolístka.
Odborník na dane a odvody Jozef Mihál, ktorý spolupracuje s denníkom SME, tvrdí, že zamestnávateľ musí na gastrolístok prispieť najmenej vo výške 55 percent jeho ceny: Napríklad v prípade 67-korunového lístka je to najmenej 37 korún.
Zvyšok si platí zamestnanec (zamestnávateľ mu ho strháva zo mzdy), alebo časť firma dopláca zo sociálneho fondu.
Stravnéje daňový výdavok
Živnostník, ktorý si neuplatňuje paušálne výdavky, si môže dať do nákladov až 89 korún za jeden odpracovaný deň, tvrdí hovorkyňa daňového riaditeľstva Iveta Adamíková. Výdavky na stravovanie treba preukázať napríklad faktúrou o nákupe gastrolístkov či účtom za nákup teplého obeda.
Pre samostatne zárobkovo činné osoby „je jednoznačne najvýhodnejšie zakúpiť si stravné lístky v maximálne využiteľnej hodnote – 89 korún,“ píše Vaša stravovacia.
Jedno jedlo,jeden „gastráč“
Z gastrolístkov sa nevydáva, takže zamestnancovi môže vyhovovať mať napríklad jeden 50- a jeden 40-korunový lístok, najmä ak nimi platí v potravinách.
Riaditeľka odboru pracovných vzťahov ministerstva práce Mária Buchtová však tvrdí, že „na nákup každého hlavného jedla môže zamestnanec použiť len jednu stravovaciu poukážku“. Zákonník práce totiž hovorí, že cenou jedla, na ktorú zamestnávateľ musí prispieť, sa rozumie hodnota jednej „stravovacej poukážky“.
Na zakúpenie jedného hlavného jedla zamestnávateľ nemôže poskytovať dve stravovacie poukážky, aj keby ich celková hodnota bola vyššia ako 67 korún, tvrdí Buchtová.
Na čo máte nárok
Zamestnanec
Ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie prostredníctvom gastrolístkov, zamestnanec musí od 1. septembra dostať jednu stravovaciu poukážku (gastrolístok) v hodnote najmenej 67 korún.
Firma môže zamestnancovi dať gastrolístok v akejkoľvek vyššej hodnote, napríklad 89 korún. Nemôže mu však dať jeden gastrolístok 40 a druhý 49-korunový.
Živnostník
Samostatne zárobkovo činná osoba si môže za každý odpracovaný deň započítať do daňových nákladov výdavky na stravovanie v plnej výške, to je 89 korún.