Ako vyjsť s gastrolístkami

Novela Zákonníka práce, ktorá je účinná od septembra, stanovila minimálnu hodnotu jedného gastrolístka.

Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odpracuje viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu môže zabezpečiť ďalšie teplé hlavné jedlo.Nárok na stravu má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odpracuje viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ mu môže zabezpečiť ďalšie teplé hlavné jedlo. (Zdroj: SME – PETER ŽÁKOVIČ)

BRATISLAVA. Od 1. septembra gastrolístok, ktorým firma prispieva zamestnancovi na obed, nesmie mať hodnotu nižšiu ako 67 korún.

Zmenu priniesla veľká novela Zákonníka práce. Zamestnávateľ musí „zamestnancom zabezpečiť gastrolístky najmenej v stanovenej hodnote, a tým aj minimálnu výšku príspevku na stravovanie“, píše ministerstvo práce, ktoré túto zmenu navrhlo.

Záleží na zamestnávateľovi

Či to bude iba 67, alebo napríklad 95 korún, závisí iba od zamestnávateľa. Jeho príspevok však nepredstavuje celú hodnotu gastrolístka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Odborník na dane a odvody Jozef Mihál, ktorý spolupracuje s denníkom SME, tvrdí, že zamestnávateľ musí na gastrolístok prispieť najmenej vo výške 55 percent jeho ceny: Napríklad v prípade 67-korunového lístka je to najmenej 37 korún.

Zvyšok si platí zamestnanec (zamestnávateľ mu ho strháva zo mzdy), alebo časť firma dopláca zo sociálneho fondu.

Stravnéje daňový výdavok

Živnostník, ktorý si neuplatňuje paušálne výdavky, si môže dať do nákladov až 89 korún za jeden odpracovaný deň, tvrdí hovorkyňa daňového riaditeľstva Iveta Adamíková. Výdavky na stravovanie treba preukázať napríklad faktúrou o nákupe gastrolístkov či účtom za nákup teplého obeda.

Pre samostatne zárobkovo činné osoby „je jednoznačne najvýhodnejšie zakúpiť si stravné lístky v maximálne využiteľnej hodnote – 89 korún,“ píše Vaša stravovacia.

SkryťVypnúť reklamu

Jedno jedlo,jeden „gastráč“

Z gastrolístkov sa nevydáva, takže zamestnancovi môže vyhovovať mať napríklad jeden 50- a jeden 40-korunový lístok, najmä ak nimi platí v potravinách.

Riaditeľka odboru pracov­ných vzťahov ministerstva práce Mária Buchtová však tvrdí, že „na nákup každého hlavného jedla môže zamestnanec použiť len jednu stravovaciu poukážku“. Zákonník práce totiž hovorí, že cenou jedla, na ktorú zamestnávateľ musí prispieť, sa rozumie hodnota jednej „stravovacej poukážky“.

Na zakúpenie jedného hlavného jedla zamestnávateľ nemôže poskytovať dve stravovacie poukážky, aj keby ich celková hodnota bola vyššia ako 67 korún, tvrdí Buchtová.

Na čo máte nárok

Zamestnanec

Ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie prostredníctvom gastrolístkov, zamestnanec musí od 1. septembra dostať jednu stravovaciu poukážku (gastrolístok) v hodnote najmenej 67 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Firma môže zamestnancovi dať gastrolístok v akejkoľvek vyššej hodnote, napríklad 89 korún. Nemôže mu však dať jeden gastrolístok 40­ a druhý 49-korunový.

Živnostník

Samostatne zárobkovo činná osoba si môže za každý odpracovaný deň započítať do daňových nákladov výdavky na stravovanie v plnej výške, to je 89 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 58 785
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 097
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 669
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 442
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 876
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 152
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 914
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 146
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu