Okra je chutná, krehká zelenina, tvarom podobná zelenej paprike. Je to vlastne ibištek jedlý, ktorého plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Majú málo výraznú chuť a patria do jednej rodiny s bavlnou a slezom. Okra, pôvodom z Afriky, sa stala súčasťou mnohých kuchýň, najmä v centrálnej Afrike, na Blízkom východe, v Európe - v Grécku a Turecku, v Karibiku, Indii a u kreolského obyvateľstva. Výborne chutí osmažená na oleji s cesnakom a paradajkami.História hovorí, že okra pochádza z Afriky. Záznamy o jej pestovaní na brehu Nílu sú z 13. storočia, odtiaľ sa dostala na Blízky východ, Arabi ju rozšírili do Indie a ďalej do Ázie. Do Ameriky ju asi koncom 17. storočia priniesli pravdepodobne otroci. V 19. storočí bola súčasťou ich jedálneho lístka a počas blokády v čase občianskej vojny sa používali jej sušené, pražené semená namiesto kávy. Ešte aj v súčasnosti sa v Západnej Afrike varí polievka zo sušenej okry, listov baobabu a ibištekového kvetu. Kreoli v Lousianne ju dnes považujú za súčasť svojej kuchyne. A inak to nie je ani v Karibskej oblasti. Bežná je aj na stole v Grécku a Turecku.
Pestovanie
Táto zelenina má rada slniečko. V trópoch vyrastie do stavu zberu za 60 dní. U nás sa musí vysievať do pareniska, potom sa rozsádza a do zeme sa vysádza v spone 60 x 30 cm až v máji, keď už nehrozia mrazy. Rastlina dorastá do výšky až 1,5 metra. Zbierajú sa 3- až
5-dňové plody, pevné a krehké. Ak sa nechajú dlhšie na rastline, ostanú drevnaté a nechutné. Semená sa pred úplným dozretím môžu požiť ako hrach. Zo zrelých obalov plodov sa robí povraz a papier. Plody bývajú zelené, hladké, na reze päťhranné, podobné čili papričkám, s dĺžkou 3 - 10 cm. Existujú však aj plody s drsným povrchom a bordovou farbou či odrody dlhé 20 cm, ktoré majú výbornú chuť.
Príprava a použitie
Dôležitá vec, ktorú je potrebné vedieť, je, že po nakrájaní začnú nezrelé semená vypúšťať lepkavú hmotu. Preto sa nakrájaná okra používa na zahustenie omáčok a polievok a vcelku napríklad ako cukina. Dá sa vyprážať, dusiť, pripravovať na pare a grilovať. Môže sa pridávať do pokrmov alebo jesť ako hlavné jedlo. Táto zeleninka je krehká a na jej prípravu stačí 5 10 minút. Výborne sa hodí s kyslastou zeleninou, napríklad s rajčinami.
Okra obsahuje pomerne dosť vitamínu A, menej vitamínu C. Je v nej zastúpený draslík, vápnik, horčík a železo, ďalej cukry, vláknina, kyselina listová a málo bielkovín.
tipy a triky
Okra nesmie prísť do styku s hliníkovým alebo medeným riadom, inak zmení farbu a bude vyzerať nechutne.
Pri príprave celej okry odrežeme len časť stonky, nerežeme až do plodu, inak by pustil veľa lepkavej hmoty.
Okru skladujeme vo vrecku v chladničke maximálne 3 - 4 dni, potom stráca krehkosť. Pred uskladnením ju neumyme, zmäkla by.
10 kúskov okry váži asi 100 gramov.
recepty
Rýchla okra (India)
- 4 porcie
- 350 g okry nakrájanej na malé kolieska
- 1 cibuľa posekaná nadrobno
- 3 PL oleja
- 1 ČL pomletých koriandrových semien
- 1 ČL pomletých semien rímskej rasce
- 1 ČL sušených drvených čili papričiek
- 1/2 ČL garam masaly
- 1/2 ČL kurkumy
- 2 zelené čili
- šťava z citróna
- soľ
Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľku a keď zosklovatie, pridáme kurkumový, rascový a koriandrový prášok, garam masalu a sušené drvené čili. Pár minút miešame. Pridáme okru a zelené nasekané čili papričky, zalejeme asi 1 PL citrónovej šťavy a osolíme. Premiešame, prikryjeme a povaríme asi 5 minút. Podávame s hráškovou ryžou.
Cajunská okra (USA, Loiusiana)
6 porcií
- 600 g očistených a posekaných paradajok
- 600 g očistenej okry
- 1 veľká červená cibuľa
- 1 červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 sušenej bazalky
- 2 ks bobkového listu
- 1/2 t. ČL tymianu
- 1/2 t. ČL oregana
- 1/2 t. majoránky
- 1/4 t. ČL pomletých feniklových semien
- štipka soli
- štipka kajenského korenia
- čierne korenie
- 500 ml vody
- 1 PL škrobu alebo 1/2 ČL arrow rootu
- 2 PL vody
Zmiešame okru s paradajkami, cibuľou, paprikou, cesnakom, kajenským korením, tymianom, oreganom, majoránkou, feniklom, soľou a korením v hlbokej panvici alebo vo woku. Pridáme 500 ml vody a varíme na miernom plameni asi 7 - 10 minút. Potom zmiešame škrob s 2 PL vody a primiešame do horúceho jedla. Krátko povaríme.
Pražená okra (Grécko)
4 porcie
- 250 g okry
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL mletých koriandrových semien
- 1 ČL mletého kardamónu
- 250 ml gréckeho jogurtu
- 1 ČL mletej papriky
- 1 PL posekanej bazalky
- soľ
Okru na koncoch orežeme a dáme do hrnca s osolenou vodou. Varíme asi 10 minút. Vyberieme, scedíme a osušíme papierovou kuchynskou utierkou. Na panvici rozpálime olej, pridáme okru, koriander, kardamón a opekáme jemne asi 5 minút. Jogurt zmiešame s paprikou a pridáme k okre. Necháme prehriať, ale neprivedieme až do varu. Preložíme na tanier a posypeme bazalkou.
Kuracie Gumbo (západná Afrika)
6 - 8 porcií
- Gumbo je meno pre okru, ale aj pre polievku alebo husté jedlo
- 1 kura asi 2 kg
- 1 PL soli
- 2 l vody
- 200 g nasekanej údenej šunky
- 1 šálka nakrájaného zeleru
- 1 PL masla
- 2 bobkové listy
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 1/2 ČL sušeného tymianu
- 400 g nasekanej okry
- 1 PL škrobu
Kura alebo mladú sliepku uvaríme v slanej vode na miernom ohni do mäkka. Vývar zlejeme a oberieme mäso z kostí. V kastróle opražíme na masle zeler a šunku, potom pridáme bobkový list, petržlenovú vňať a tymian a opekáme ešte 2 minúty. Potom pridáme do vývaru opečenú šunku a okru, varíme 10 minút. Ak chceme, aby bolo jedlo hustejšie, neskôr pridáme ešte škrob. Ako posledné primiešame kuracie kúsky a necháme všetko prehriať. Podávame s ryžou.
Okra na oleji (Libanon)
4 porcie
- 600 g okry vcelku
- 2 posekané cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL oleja
- 4 veľké paradajky, ošúpané a posekané
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého korenia (nové korenie, muškát. orech a klinčeky)
- soľ a korenie
- 1 PL šťava z citróna
Na panvici opražíme do mäkka na oleji cibuľu a cesnak a pridáme okru. Opekáme asi 3 minúty, potom pridáme paradajky, koreniacu zmes, škoricu a varíme na slabom plameni asi 1 hodinu bez miešania. Nakoniec polejeme citrónom. Opatrne preložíme na tanier. Chutí výborne aj vychladené.
Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista