Dnešné menu Okra

Okra je chutná, krehká zelenina, tvarom podobná zelenej paprike. Je to vlastne ibištek jedlý, ktorého plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Majú málo výraznú chuť a patria do jednej rodiny s bavlnou a slezom. Okra, pôvodom z Afriky, sa stala ...

Okra je chutná, krehká zelenina, tvarom podobná zelenej paprike. Je to vlastne ibištek jedlý, ktorého plody sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Majú málo výraznú chuť a patria do jednej rodiny s bavlnou a slezom. Okra, pôvodom z Afriky, sa stala súčasťou mnohých kuchýň, najmä v centrálnej Afrike, na Blízkom východe, v Európe - v Grécku a Turecku, v Karibiku, Indii a u kreolského obyvateľstva. Výborne chutí osmažená na oleji s cesnakom a paradajkami.História hovorí, že okra pochádza z Afriky. Záznamy o jej pestovaní na brehu Nílu sú z 13. storočia, odtiaľ sa dostala na Blízky východ, Arabi ju rozšírili do Indie a ďalej do Ázie. Do Ameriky ju asi koncom 17. storočia priniesli pravdepodobne otroci. V 19. storočí bola súčasťou ich jedálneho lístka a počas blokády v čase občianskej vojny sa používali jej sušené, pražené semená namiesto kávy. Ešte aj v súčasnosti sa v Západnej Afrike varí polievka zo sušenej okry, listov baobabu a ibištekového kvetu. Kreoli v Lousianne ju dnes považujú za súčasť svojej kuchyne. A inak to nie je ani v Karibskej oblasti. Bežná je aj na stole v Grécku a Turecku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie

Táto zelenina má rada slniečko. V trópoch vyrastie do stavu zberu za 60 dní. U nás sa musí vysievať do pareniska, potom sa rozsádza a do zeme sa vysádza v spone 60 x 30 cm až v máji, keď už nehrozia mrazy. Rastlina dorastá do výšky až 1,5 metra. Zbierajú sa 3- až

5-dňové plody, pevné a krehké. Ak sa nechajú dlhšie na rastline, ostanú drevnaté a nechutné. Semená sa pred úplným dozretím môžu požiť ako hrach. Zo zrelých obalov plodov sa robí povraz a papier. Plody bývajú zelené, hladké, na reze päťhranné, podobné čili papričkám, s dĺžkou 3 - 10 cm. Existujú však aj plody s drsným povrchom a bordovou farbou či odrody dlhé 20 cm, ktoré majú výbornú chuť.

Príprava a použitie

Dôležitá vec, ktorú je potrebné vedieť, je, že po nakrájaní začnú nezrelé semená vypúšťať lepkavú hmotu. Preto sa nakrájaná okra používa na zahustenie omáčok a polievok a vcelku napríklad ako cukina. Dá sa vyprážať, dusiť, pripravovať na pare a grilovať. Môže sa pridávať do pokrmov alebo jesť ako hlavné jedlo. Táto zeleninka je krehká a na jej prípravu stačí 5 10 minút. Výborne sa hodí s kyslastou zeleninou, napríklad s rajčinami.

SkryťVypnúť reklamu

Okra obsahuje pomerne dosť vitamínu A, menej vitamínu C. Je v nej zastúpený draslík, vápnik, horčík a železo, ďalej cukry, vláknina, kyselina listová a málo bielkovín.

tipy a triky

Okra nesmie prísť do styku s hliníkovým alebo medeným riadom, inak zmení farbu a bude vyzerať nechutne.

Pri príprave celej okry odrežeme len časť stonky, nerežeme až do plodu, inak by pustil veľa lepkavej hmoty.

Okru skladujeme vo vrecku v chladničke maximálne 3 - 4 dni, potom stráca krehkosť. Pred uskladnením ju neumyme, zmäkla by.

10 kúskov okry váži asi 100 gramov.

recepty

Rýchla okra (India)

  • 4 porcie
  • 350 g okry nakrájanej na malé kolieska
  • 1 cibuľa posekaná nadrobno
  • 3 PL oleja
  • 1 ČL pomletých koriandrových semien
  • 1 ČL pomletých semien rímskej rasce
  • 1 ČL sušených drvených čili papričiek
  • 1/2 ČL garam masaly
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 2 zelené čili
  • šťava z citróna
  • soľ

Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľku a keď zosklovatie, pridáme kurkumový, rascový a koriandrový prášok, garam masalu a sušené drvené čili. Pár minút miešame. Pridáme okru a zelené nasekané čili papričky, zalejeme asi 1 PL citrónovej šťavy a osolíme. Premiešame, prikryjeme a povaríme asi 5 minút. Podávame s hráškovou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Cajunská okra (USA, Loiusiana)

6 porcií

  • 600 g očistených a posekaných paradajok
  • 600 g očistenej okry
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 sušenej bazalky
  • 2 ks bobkového listu
  • 1/2 t. ČL tymianu
  • 1/2 t. ČL oregana
  • 1/2 t. majoránky
  • 1/4 t. ČL pomletých feniklových semien
  • štipka soli
  • štipka kajenského korenia
  • čierne korenie
  • 500 ml vody
  • 1 PL škrobu alebo 1/2 ČL arrow rootu
  • 2 PL vody

Zmiešame okru s paradajkami, cibuľou, paprikou, cesnakom, kajenským korením, tymianom, oreganom, majoránkou, feniklom, soľou a korením v hlbokej panvici alebo vo woku. Pridáme 500 ml vody a varíme na miernom plameni asi 7 - 10 minút. Potom zmiešame škrob s 2 PL vody a primiešame do horúceho jedla. Krátko povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

Pražená okra (Grécko)

4 porcie

  • 250 g okry
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletých koriandrových semien
  • 1 ČL mletého kardamónu
  • 250 ml gréckeho jogurtu
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 PL posekanej bazalky
  • soľ

Okru na koncoch orežeme a dáme do hrnca s osolenou vodou. Varíme asi 10 minút. Vyberieme, scedíme a osušíme papierovou kuchynskou utierkou. Na panvici rozpálime olej, pridáme okru, koriander, kardamón a opekáme jemne asi 5 minút. Jogurt zmiešame s paprikou a pridáme k okre. Necháme prehriať, ale neprivedieme až do varu. Preložíme na tanier a posypeme bazalkou.

Kuracie Gumbo (západná Afrika)

6 - 8 porcií

  • Gumbo je meno pre okru, ale aj pre polievku alebo husté jedlo
  • 1 kura asi 2 kg
  • 1 PL soli
  • 2 l vody
  • 200 g nasekanej údenej šunky
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • 1 PL masla
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/2 ČL sušeného tymianu
  • 400 g nasekanej okry
  • 1 PL škrobu

Kura alebo mladú sliepku uvaríme v slanej vode na miernom ohni do mäkka. Vývar zlejeme a oberieme mäso z kostí. V kastróle opražíme na masle zeler a šunku, potom pridáme bobkový list, petržlenovú vňať a tymian a opekáme ešte 2 minúty. Potom pridáme do vývaru opečenú šunku a okru, varíme 10 minút. Ak chceme, aby bolo jedlo hustejšie, neskôr pridáme ešte škrob. Ako posledné primiešame kuracie kúsky a necháme všetko prehriať. Podávame s ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Okra na oleji (Libanon)

4 porcie

  • 600 g okry vcelku
  • 2 posekané cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 4 veľké paradajky, ošúpané a posekané
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého korenia (nové korenie, muškát. orech a klinčeky)
  • soľ a korenie
  • 1 PL šťava z citróna

Na panvici opražíme do mäkka na oleji cibuľu a cesnak a pridáme okru. Opekáme asi 3 minúty, potom pridáme paradajky, koreniacu zmes, škoricu a varíme na slabom plameni asi 1 hodinu bez miešania. Nakoniec polejeme citrónom. Opatrne preložíme na tanier. Chutí výborne aj vychladené.

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 724
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 927
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 291
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 368
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 141
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 983
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 874
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 470
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu