BRATISLAVA. Slovensko zalialo nekvalitné tokajské víno z Maďarska. Na základe kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy to tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva.
Kontrola vyčíta vínam označeným ako tokajské najmä nepravdivé údaje na etiketách a nesplnenie základných vlastností. Slovenskí vinári k výhradám pripájajú aj to, že sa k nám dovážajú tokajské vína, ktoré neboli vyrobené v tokajskej oblasti.
Ministerstvo pôdohospodárstva poslalo včera výsledky kontroly Budapešti. Marieta Okenková z ministerstva dúfa, že maďarská strana zabezpečí stiahnutie nekvalitných vín.
Zavádzali a páchli
Veterinárna a potravinová správa odobrala 32 vzoriek. Okenková tvrdí, že sa nezamerali iba na maďarské vína. Nedostatky podľa nej však zistili len pri vínach, „ktoré boli dovážané z Maďarska“.
Kontrolou neprešli takmer všetky skúmané odrodové vína – vína nižšej kategórie, ktorých je na pultoch najviac. Kontrolóri výrobcom vyčítajú, že vína označujú ako tokajské, teda napríklad názvom Tokaji Furmint alebo Tokaji Sárga napriek tomu, že nespĺňajú základné európske pravidlá na zaradenie medzi takéto vína.
„Niektoré z výrobkov boli určite také, že nemali oprávnenie na to, aby sa nazývali tokajskými,“ reaguje na výsledky kontroly Jaroslava Pátková, šéfka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Spolu s Máriou Macíkovou zo združenia Tokaj regnum tvrdí, že vrcholom nekalých obchodných praktík je, keď sa k nám dováža „tokajské“ víno, ktoré vôbec nepochádza z tokajskej oblasti.
Vo vyššej kategórii tokajských samorodých suchých, sladkých a putňových vín boli nedostatky zistené v šesťdesiatich percentách prípadov.
Najväčší prehrešok sa podľa Okenkovej spája so zavádzajúcimi etiketami. „Bol uvedený nesprávny obsah alkoholu a chýbalo meno a adresa fľašovateľa,“ povedala pracovníčka ministerstva.
Nevyhovovala ani farba, vôňa a chuť niektorých vín. „Tento nedostatok sa prejavuje zápachmi po gume alebo po kyslej kapuste,“ vysvetľuje Okenková.
Kontrola, nie pomsta
Pátková odmieta tvrdenie, že by kontrola bola pomstou za podobnú maďarskú spred roka. Vtedy nám Maďari vyčítali najmä predaj dvojputňového tokajského vína, ktoré zakázala vyhláška z roku 2005. Okenková tvrdí, že Slovensko toto víno ihneď stiahlo z predaja. Podobný krok očakáva aj z maďarskej strany.
Najistejším rozpoznávacím znakom kvalitného tokajského vína je pre zákazníka štátne kontrolne číslo, ktoré je nalepené na záklopke hrdla fľaše, tvrdí Macíková. Tieto čísla majú mať aj fľaše maďarského tokajského vína.
Tokajské putne
Výnimočnosť vína určuje počet putní – kilogramov bobúľ napadnutých ušľachtilou plesňou (cibéb) na 100 litrov muštu.
3putňové – 60
4putňové – 80
5putňové – 100
6putňové – 120
Tokajská esencia – nad 120
Zdroj: Vyhláška ministerstva pôdohospodárstva