Ako praví Stredoeurópania máme občas problémy s identitou. V letných horúčavách, plní dojmov z dovoleniek v južných krajoch, očarení ich koloritom i kuchyňou, hľadáme a nachádzame v sebe južanské rysy a chute. Len čo však prídu mrazy, stávajú sa z nás praví Severania, túžiaci po praskajúcom dreve v kachliach a varenom víne. Ale to je ešte ďaleko.
Zapečené makaróny
Makaróny uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody. Umyté papriky nakrájame na rezance, baklažány na plátky, osolíme ich a necháme chvíľu stáť. Mleté hovädzie mäso osmažíme na olivovom oleji. Baklažány opäť umyjeme a osušíme. Spolu s paprikou a lisovaným cesnakom ich pridáme k mäsu a krátko dusíme. Osolíme, okoreníme, posypeme tymiánom a oreganom.
Z mlieka, zápražky, jogurtu, vajec a strúhaného parmezánu urobíme omáčku, ktorú podľa potreby osolíme, okoreníme a dochutíme citrónom.
Makaróny a zmes zeleniny s mäsom ukladáme striedavo do vymastenej zapekacej formy. Zalejeme omáčkou, posypeme strúhaným parmezánom a zapekáme pol hodiny v rúre predhriatej na 220 stupňov. Na zapíjanie môžete vyskúšať Cabernet Sauvignon, ročník 1999, VPS, Pezinok, Malokarpatská oblasť, Pezinský vinohradnícky rajón, obsah alkoholu 12 percent. Vo vôni nájdete typické čierne ríbezle a žihľavu. V chuti nájdete okrem trávovín i čokoládu, dym a trochu horkosti.
(dav)