
Hoci je Soňa Norisová najmä divadelná herečka, najviac ľudí si ju pamätá z filmu Rebeli, kde hrala partnerku Tomáša Hanáka a jej sestra Zuzana jeho dcéru.
Pochopiteľne, aj ona má v byte kuchyňu. Ale už rok sa v nej dá variť iba s ťažkosťami. Dôvod je jednoduchý. Chýba v nej kuchynská linka. ,,Krátko po nasťahovaní som totiž starú vyhodila a peniaze, ktoré mali ísť na nákup novej, som zatiaľ akosi vždy potrebovala inde.“
Herečka SOŇA NORISOVÁ.
V najbližších mesiacoch sa však má situácia zmeniť. A Soňa už presne vie, ako bude jej nová kuchynská linka vyzerať.
,,Nič extravagantné, žiadne sklo ani kov. Chcem, aby bola z teplého prírodného dreva a našlo sa v nej miesto na všetko, čo potrebujem. Na podlahu pôjdu dlaždice, lebo sú na rýchlu údržbu najpraktickejšie.“
Zatiaľ má herečka v kuchyni iba sporák, chladničku - tú tiež plánuje vymeniť - a stolík, kde si zasa ukladá veci, ktoré potrebuje na varenie.
,,Ostatné je zložené v škatuliach a niekedy potom len hľadám a hľadám.“
A čo rôzne kuchynské pomôcky?
,,Samozrejme, nájdete u mňa šľahač, mixér aj mikrovlnku. Kým však nebude v kuchyni stáť nová linka, je zbytočné do nich priveľa investovať. Navyše, často cestujem, obvykle som celý deň z domu preč, a tak mi pokojne stačí to, čo mám.“
Kvasnice? Nikdy!
Žeby varila pravidelne každý deň, si zatiaľ ani nevie predstaviť.
,,Úprimne obdivujem všetky moje kolegyne - herečky, ktoré majú rodinu a dokážu to.“
Čo teda varí najčastejšie a najradšej?
,,Pravdupovediac, keď som tu ešte bývala so sestrou Zuzkou, spoliehala som sa viac na ňu. Pretože ju varenie naozaj baví a rada pripravuje aj komplikované jedlá. Ja dávam prednosť jednoduchším - ale obvykle pri nich aspoň trochu experimentujem a vymýšľam, ako ich ozvláštniť. Nemám však žiadne špeciálne chute. Rovnako ako celá naša rodina milujem špagety a cestoviny vôbec. Možno preto, že máme, ako tvrdí náš otec, taliansky pôvod.“
Na tanieri nemusí mať držkovú polievku a vyhýba sa aj kvasniciam.
,,Asi preto, že nám z nich robili na internáte nátierku a ja dodnes nemôžem cítiť ten zápach.“
Ako sa Soňa Norisová naučila variť?
,,Viac-menej za pomoci mamy a babičky. Nešlo však o systematické vedenie, so Zuzkou sme skôr pomáhali a keď nám niečo chutilo, vypýtali sme si recept a skúšali podľa neho pripraviť jedlo aj samy.“
Rebarbora favoritom
Ideálny obed, na ktorom by sa u Norisovcov všetci zhodli, by sa vraj asi začal paradajkovou polievkou. Potom koliesková omáčka, čiže biela zemiaková, a k nej fašírka alebo volské oko. A okrem mamy by im takto chutil aj špenát, ku ktorému sú najlepšie varené zemiaky.
,,Samozrejme, na záver by prišla jej úžasná torta na studeno s piškótami a ovocím alebo bublanina. Nebýva veľmi sladká, lebo mama do nej dáva skôr kyslejšie ovocie, a absolútne najlepšia je s rebarborou, ktorú si pestujeme v záhrade.“
Sestra Zuzana je už nejaký čas vegetariánka, Soňa sa však zatiaľ na nič také nechystá. Z mäsa síce uprednostňuje rybu či kura, ale vie, že celkom vzdať sa ho ešte nedokáže.
,,Keď mám chuť, pokojne si dám i vepřo-knedlo-zelo.“
Preto, hoci číta knihy o zdravej výžive, myslí si, že podstatnejšie je uvedomiť si, čo z opísaných zásad telo potrebuje a podľa toho sa riadiť. Jej sa napríklad veľmi osvedčili prečisťovacie kúry.
,,Úplný pôst by som asi nevydržala. Maximum mám päť dní, ale kratšie kúry robím v poslednom čase dosť pravidelne.“
Vtedy Soňa pije iba vodu, trochu ovocné šťavy a zeleninový vývar.
,,Kúry je najlepšie robiť, keď nemáte veľa práce. Telo sa totiž počas nich zbavuje škodlivín a s tým prichádza i pocit únavy. Kto však vydrží, urobí niečo nielen pre svoje zdravie, ale sa aj výborne cíti.“
Diéty sa neosvedčili
Pokiaľ ide o diéty, ani ona sa im nevyhla.
,,Najhoršie to bolo na konzervatóriu, kde mi môj profesor herectva priamo povedal, že som typ, ktorý má byť štíhly a že musím nutne schudnúť. Každé prázdniny som sa preto snažila a raz som dokonca zhodila skoro desať kíl. Pomaly sa mi však moje diétovanie začalo odzrkadľovať na zdraví a jediným šťastím bolo, že som si vtedy vedela povedať - dosť! Cítila som, že tadiaľto cesta nevedie a tým, že budem chudá, ešte zo mňa nebude lepšia herečka.“
Keďže navyše mala Soňa Norisová minulý rok problémy so žalúdkom, vedome sa usiluje o pravidelný stravovací režim, hoci pri jej povolaní to nebýva vždy jednoduché. Ráno dáva prednosť jogurtom a jogurtovým nápojom, prípadne ovocným šťavám a čiernemu chlebu ,,s niečím“. Doobeda jej obvykle stačí iba ovocie a keďže najhladnejšia je až okolo tretej, často obeduje až vtedy.
,,Našťastie, mnoho divadelných bufetov už ponúka veľa dobrých polievok i šalátov a mne tieto dva chody celkom stačia. Pred predstavením obvykle nejem a keď sa vrátim domov, býva to rôzne. V každom prípade sa však usilujem aspoň neprejedať.“
Na čo však Soňa verí, je pitný režim.
,,Tam som vzorná. Fľašu s minerálkou mám so sebou naozaj stále. Najviac mi vyhovuje neperlivá, ktorá nedráždi žalúdok.“
Odkedy nefajčí, výrazne obmedzila aj pitie kávy.
,,Pre mňa to nejako patrilo k sebe, teraz namiesto kávy radšej pijem čaj.“
Lepšie sú Čechy
Ako členka Radošinského naivného divadla prešla Soňa Norisová doslova celé Slovensko a jej zážitky z reštaurácií nie sú najlepšie.
,,Dokonca by som povedala, že sa situácia zhoršuje. Viem, ide o ťažkú prácu, ale mňa skutočne dokáže vytočiť, keď sa čašník tvári, že ho svojou objednávkou otravujem. Vtedy stratím chuť do jedla, prekáža mi to ešte viac, ako keby jedlo bolo zlé.“
A čo Čechy, kde tiež často pracuje?
,,Nerada to priznávam, ale aj v nižších cenových skupinách je ponuka kvalitnejšia a obsluha ochotnejšia. Aj keď, pochopiteľne, i tu existujú výnimky.“
Soňa Norisová má preto už vytipované reštaurácie, na ktoré sa môže spoľahnúť a kde navyše vedia ponúknuť i niečo osobité.
,,V Prahe sa mi v poslednom čase napríklad páči viacero reštaurácií typu Country life s racionálnou a vegetariánskou stravou. Ukázala mi ich Zuzka a všetkým pochybovačom by som dopriala, aby sem prišli. Zistili by, aké obrovské možnosti sa v tejto oblasti núkajú a že skvelé jedlo možno pripraviť aj zo surovín, ktorým sa dovtedy oblúkom vyhýbali.“
Že by sa teda predsa len prikláňala k vegetariánstvu?
,,To zasa nie. Ale už teraz sa teším, ako najbližšie prídem do Prahy. Zuzka mi totiž sľúbila pripraviť nové parádne jedlo. Vraj je z baklažánov a ide o veľkú dobrotu.“

Herečka Soňa Norisová už rok nemá kuchynskú linku, občas si pozrie obchody, ale peniaze sa vždy minú na niečo iné.
FOTO SME – PAVOL MAJER
Recepty Sone NorisovejZemiakový veniec
700 g v šupke uvarených zemiakov, 200 g tvrdého syra, 3 vajcia, 2-3 lyžice posekanej petržlenovej vňate, 1 lyžica vegety, trochu bieleho korenia, oleja, strúhanky na prípravu formy.
Omáčka: 500 g póru, 1 lyžica masla, 100 g šunky (pre vegetariánov 1 tofu syr a trochu vorcesterovej omáčky), 150 ml zeleninového vývaru, 15 ml sladkej smotany, 25 ml bieleho vína.
Uvarené vychladnuté zemiaky ošúpeme, nahrubo postrúhame a dáme do väčšej misy. Pridáme asi dve tretiny postrúhaného syra, vyšľahané vajíčka, vegetu, petržlenovú vňať, korenie a všetko dôkladne vymiešame. Vencovú alebo bábovkovú formu dobre vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Rovnomerne naplníme zemiakovou zmesou. V rúre zohriatej na 180 stupňov pečieme asi 20 minút. Potom posypeme zvyšným syrom a dopečieme.
Omáčka: tenké krúžky očisteného póru opražíme na masle, zalejeme zeleninovým vývarom a dusíme 10 minút. Pridáme na pásiky pokrájanú šunku (alebo pokrájaný tofu syr pokvapkaný vorcesterovou omáčkou), prilejeme víno a udusíme do mäkka. Vymiešame sladkú smotanu, necháme povrieť a odložíme.
Zemiakový veniec vyklopíme z formy na väčší tanier a omáčku rozlejeme po okrajoch. Môžeme prizdobiť sezónnou zeleninou podľa vlastnej chuti.
Naša domáca bublanina
5 vajec, 25 dag práškového cukru, 30 dag polohrubej múky, 2 dcl oleja, 2 dcl vody, 3/4 prášku do pečiva, sezónne ovocie (jahody, višne, rebarbora atď.).
Vymastíme plech a posypeme ho polohrubou múkou. Vymiešame 5 žĺtkov s cukrom. Potom, za stáleho miešania, pomaly pridávame olej, vodu, polohrubú múku. Vyšľaháme z 5 bielkov sneh a počas šľahania pridávame kypriaci prášok do pečiva. Sneh pomaly vmiešame do hmoty. Pripravené cesto vylejeme na plech, dáme naň ovocie a vo vyhriatej rúre pečieme najskôr 5 minút na silnejšom ohni a potom 15-20 minút na miernejšom.
Recept na víkendRyba v rajčiakovej omáčke
100 palmových srdiečok (z konzervy), 1 červená a žltá paprika, 3 mladé cibuľky, 20 g zázvoru, 3 strúčiky cesnaku, 400 g rybacích filiet, 2 1/2 čajovej lyžičky tapiokovej múčky (prípadne inej škrobovej múčky), 3 polievkové lyžice ryžového vína, 6 polievkových lyžíc rajčiakového pretlaku, 1 polievková lyžica hnedého cukru, 2 polievkové lyžice ryžového octu, 1 polievková lyžica svetlej sójovej omáčky, arašidový olej, soľ
Palmové srdiečka opláchneme v site studenou vodou, necháme odkvapkať a nakrájame na plátky. Papriku očistíme, umyjeme a šikmo nakrájame. Mladú cibuľu očistíme a umyjeme. Spodnú časť nakrájame na 3-centimetrové kúsky, prípadne rozpolíme. Zelenú vňať pokrájame šikmo na prstienky. Zázvor a cesnak olúpeme a nadrobno pokrájame.
Rybu pokrájame na pásiky asi 2,5 x 4 cm. 2 čajové lyžičky tapiokovej múčky zmiešame s 1 polievkovou lyžicou vody, soľou a 1 polievkovou lyžicou ryžového vína. Vmiešame rybacie kúsky a dáme bokom. Rajčiakový pretlak, cukor a 2 polievkové lyžice ryžového vína zmiešame so 4 polievkovými lyžicami studenej vody. 1/2 čajovej lyžičky tapiokovej múčky zmiešame so sójovou omáčkou. Do panvice alebo woku nalejeme do výšky asi 2 cm olej a dobre ho rozohrejeme. V menších dávkach opekáme v oleji rybie kúsky, pričom ich opatrne obraciame. Opečené necháme odkvapkať na savom papieri a udržujeme v teple. Dno panvice poolejujeme a rozohrejeme. Za stáleho miešania 4 minúty dusíme papriku, kúsky cibule, zázvor a cesnak. Pridáme palmové srdiečka, pripravenú rajčiakovú omáčku, 2 minúty povaríme. Osolíme, do zeleninovej zmesi vložíme rybacie kúsky a dodusíme.