
Upravenú zdravú cibuľu pripravíme na uskladnenie. FOTO – ARCHÍV
F1 a ďalšie novoregistrované odrody. Zo starších odrôd má veľmi dobrú skladovateľnosť Všetana (šetatská), Zlatava a cibuľa karmínovej farby Karmen.
Najtrvácnejšia je cibuľa vypestovaná zo semena. Pri uschovávaní v suchom prostredí (relatívna vlhkosť 65 až 70 percent) v tmavých, chladných (optimálna teplota 2 až 3 stupne C) a vetraných komorách, pivniciach či v iných vhodných priestoroch (uložená na drevených policiach alebo zavesená v pletencoch) sa obvykle skladuje do konca marca.V tom čase začína cibuľa rásť, preto ju dovtedy treba spotrebovať alebo konzervovať. Vo vykurovaných bytových priestoroch nemožno dosiahnuť optimálne podmienky na skladovanie, lehota skladovateľnosti sa teda skracuje. Podmienkou dlhodobého skladovania je aj výber vyhovujúcich odrôd, správny zber a triedenie tak, aby bola cibuľa dobre vyzretá, zdravá, nepoškodená a vhodne upravená.
Cibuľu zberáme v rozličnom čase, podľa toho, akým spôsobom sme ju pestovali. Najskôr sa zberá cibuľa-zelenačka (spolu s vňaťou) obyčajne tak, že trháme každú druhú rastlinu. Cibuľu dopestovanú zo sadzačky môžeme zberať od začiatku júla do polovice augusta, zo semena od polovice júla do konca augusta (v chladnejších polohách ešte aj v septembri).
Zberovú zrelosť cibule poznáme podľa toho, že je už pevná, vňať žltne, vädne a láme sa v krčku. Korene pozvoľne odumierajú a na plodine sa vytvorí žlto, bielo alebo karmínovo sfarbená šupka. Cibuľu opatrne vytrhávame alebo vykopávame (najlepšie rýľovacími vidlami). Za suchého počasia ju môžeme nechať 5 až 7 dní uloženú v radoch na hriadke alebo na poli, aby zaschla. Pri daždivom počasí sa suší v suchej miestnosti. Po vysušení odkrútime alebo odstrihneme suchú vňať približne 20 milimetrov od plodu. Odrežeme aj korene. Takto upravená, vytriedená, zdravá a nepoškodená cibuľa s krycou šupkou je pripravená na uskladnenie.
Cesnak kuchynský má vynikajúce nutričné a fytocídne vlastnosti (obsahuje aj alicín, ktorý má antibiotické účinky). Je nenahraditeľnou prísadou do rôznych jedál pri kuchynskej úprave. Pestovatelia sa preto snažia uchovať cesnak čo najdlhšie s pevnými cibuľami.
V našich podmienkach cesnak zberáme od druhej polovice júna a v júli. Nepaličiaky (biele cesnaky bez kvetnej stonky) zberáme, keď listy žltnú a poliehajú. Paličiaky (modré, fialovasté a ružovkasté s kvetnou stonkou) zberáme, keď okrem žltnutia a zasychania listov začína žltnúť aj kvetná stonka. Opatrne vykopaný cesnak necháme na záhone preschnúť 3 až 5 dní. Potom ho vysušíme vo vhodnej, dobre vetrateľnej miestnosti, prípadne umelo dosušíme (na lieskach alebo na seba položených debničkách). Po dôkladnom vysušení skrátime korienky a vňať (len vtedy, ak neskladujeme cesnak v zavesenom pletenci so suchou vňaťou). Očistený cesnak uskladňujeme v suchých, čistých a dobre vetrateľných skladových priestoroch.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.