A. H., Devín
Podľa profesora Ing. Ivana Hričovského, DrSc., vrúble neboli dobre uskladnené a termín ich odberu bol príliš skorý. V decembri je vhodné odberať vrúble čerešní alebo egrešov. Vrúble sliviek sa odoberajú vo februári, prípadne koncom januára. Podstatný je pritom spôsob ich uchovávania. Vrúble neumiestňujeme do chladničky! V záhrade treba vykopať asi 50 centimetrov hlbokú jamu, ktorú do tretiny vyplníme pieskom a zavlažíme. Vrúble zastrčíme do piesku, zakryjeme doskou a povrch zakryjeme zeminou. V takomto prostredí vydržia dlhé obdobie. Keď nastúpi miazga po Veľkej noci, môžeme začať vrúbľovať za kôru. Je to najjednoduchší postup pre záhradkárov, ktorí nie sú profesionáli. „Keby chcela čitateľka vrúbľovať v skoršom termíne, musela by mať určitú rutinu. Výborný spôsob vrúbľovania je napríklad na koziu nôžku alebo do bokov. V minulosti sa uplatňovalo vrúbľovanie do rázštepu. Dnes však túto metódu neodporúčame, lebo je pomerne drastická a vznikajú veľké rany,“ vysvetľuje I. Hričovský.
(inš)