Studňa, Bratislava 2001, preložila Jana Kantorová-Báliková
Ďalšia porcia írskej literatúry - tentoraz poetická. Držiteľ Nobelovej ceny vo svojich drsne krásnych veršoch preberá témy smrti, svätých a čudesných príhod. Ako sa píše v propagačnom texte, balansovanie medzi minulosťou a prítomnosťou umocňuje spätosť s kolobehom života - kde sme, čo chceme, akí sme. Je to prenikanie za bariéru neviditeľnej prítomnosti.
Karel Poláček: Povídky, sloupky, fejetony
Nakladatelství Franze Kafky, Praha 2001
Rozkošné čítanie ponúka devätnásty zväzok spisov Karla Poláčka. O čo ide, je zjavné z titulu, sú tam navyše aj žánre, ktoré dnešným nasledovníkom Poláčka-novinára možno príliš neznejú - causerie, entrefilety. Vzácnosť publikácie podčiarkuje fakt, že doteraz väčšina textov vyšla len v novinách. Poláčkov vtip, iróniu a sarkazmus ilustrujú dobové kresby Josefa Ladu, Josefa Čapka a ďalších známych výtvarníkov.
Peter Macsovszky: Frustraeón
Drewo a srd, Banská Bystrica 2000
Kultový básnik sa predstavuje prozaickým debutom, humorným a sarkastickým. Hlavný hrdina - frustronaut, poháňaný palivom úzkosti z absurdnej všednosti, sa prebíja vesmírom tragikomických zážitkov. Kritik Adam Bžoch vo svojej recenzii v Romboide píše, že Frustraeón je ako štúdia o subjektivite pozoruhodným, autentickým dokumentom zúfalého psychického manka, detailnou správou o tom, že podstatou nádoby je prázdno. A Vlado Balla dodáva, že tento „takmer iniciačný takmer román“ môže v čitateľovi zanechať pocit neukončenosti a nedotvorenosti, čo však azda bolo autorovým cieľom. A preto aj záverečný zrod nových topánok na bosých nohách adepta-frustronauta - nové topánky pre iné, nové kroky? Hľadanie pokračuje.
Elisabeth Lamberová-Ortizová: Encyklopédia korenín, bylín a pochutín
Slovart, Bratislava 2001
Pre skvelé pokrmy svetových kuchýň sú príznačné špecifické kombinácie bylín, korenín a pochutín. Tieto zmesi sa vyvíjali stáročia a boli ovplyvňované väčšinou poživatinami charakteristickými pre danú oblasť. Publikácia približuje svet pochutín, kuchynských bylín a korenín, esencií a extraktov, prináša prehľad jednotlivých druhov s vyobrazením na veľkých farebných fotografiách a s radami o ich pužívaní, sušení a uskladnení, návody na prípravu bylinných olejov, octov, mliečnych výrobkov, dressingov, zaváranín, ako aj správne postupy pri príprave kávy a čaju. Encyklopédia obsahuje 750 lákavých farebných fotografií a viac ako 185 exotických receptov.