V kuchyni s Mirom Nogom

Herec Miro Noga hovorí, že je všežravec, ktorý môže jesť čokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. Jedlo totiž miluje.


MIRO NOGA sa narodil v roku 1959 v Bratislave. Vyštudoval herectvo na VŠMU. Bol členom súboru Novej scény, teraz hrá v divadle Astorka Korzo 90. Z množstva jeho úloh uveďme napríklad: Kristián (Cyrano), Raskoľnikov (Zločin a trest), Daphne (Niekto to rád horúce, Zaza (Klietka bláznov). Je známy aj z rozhlasových a televíznych kabaretných vystúpení, v nich je jeho partnerom najčastejšie Štefan Skrúcaný (Apropo, Telecvoking, O tri štart). V televízii účinkoval aj v množstve rozprávok (Polepetko, Pišťáčik), groteske Bud Bindi, seriáli Ranč u zelenej sedmy. Hral vo filmoch Hanele či Sedem jednou ranou. Je rozvedený, má synov Olivera a Mareka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Herec Miro Noga hovorí, že je všežravec, ktorý môže jesť čokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. Jedlo totiž miluje.

Varenie až tak veľmi nie, ale varí vraj celkom dobre. Len nemá dosť času na to, aby ho trávil práve pri sporáku.

,,Veď len hovädzia či zeleninová polievka si vyžadujú hodinu až dve. Keby však bolo najhoršie, uvarím aj to. Ďalej by som urobil napríklad rezeň alebo moju čínu po slovensky, zemiaky či ryžu, ktorá by bola buď čistá, alebo s nejakými prísadami. Ale asi by som si pomohol aj polotovarmi, napríklad hotovými rezancami do polievky či naporciovaným mäsom - ale s tým sa dnes možno stretnúť asi v každej kuchyni.“

Bežný obed zvládne bez problémov, nepustil by sa však do omáčok a pečenia koláčov.

Napriek tomu, že v kuchyni nie je stratený, s varením sa nezdržiava. Už niekoľko rokov vedie totiž „staromládenecký život“ a pre seba sa mu veľmi variť nechce. „Navyše, každú nedeľu ma čaká vynikajúci obed u mamy, ktorá ma potom obvykle nabalí aj na ďalší deň či dva.“

SkryťVypnúť reklamu

Varí celá rodina

Jeho mama je vraj v kuchyni „absolútna umelkyňa“ a babka z Chorvátskeho Grobu robievala zase fantastické lokše a kapustníky. „Pamätám sa, ako mi vždy chutili. Alebo jej ľahučké kyslé polievky a posúchy, ktoré robila na obed. Bolo to rýchle, vždy čerstvé a neskutočne chutné.“

Túto kuchyňu miluje Miro Noga dodnes. ,,Keď hoci aj v pouličnom bufete natrafím na čosi podobné, nikdy nezaváham. A kým jem, cítim sa lepšie než v drahej francúzskej reštaurácii.“

Mama a babka však neboli jedinými výbornými kuchárkami v rodine Mira Nogu.

,,Jedna teta má hotelovú školu a robila v bratislavskej Luxorke pri studenej kuchyni. Ďalšia, z Blatného, vie piecť neskutočne dobré domáce zákusky. Krémeše, karamelové kocky. Dokonca aj moja mama hovorí, že tak ako teta nepečie nikto iný.“

SkryťVypnúť reklamu

Nogov brat absolvoval zase hotelovú školu a vlastní reštauráciu v kanadskom Montreale.

„Dlhé roky pracoval v Ritz Carltone a uvažoval o tom, že by si otvoril niečo na Slovensku. Na svoj podnik si však vzal úver, ktorý musí splácať, a navyše - priamy dohľad nad dodávateľmi a personálom nie je potrebný len u nás, ale aj v Kanade.“

Grilpárty na lodžii

Mirov vzťah k vareniu sa vyvíjal postupne. „Až v dospelosti som zistil, že je dobré, ak si viem v kuchyni niečo pripraviť aj sám. Prípadne, keď tým urobím radosť iným. Doteraz si spomínam, ako som griloval na lodžii nášho petržalského bytu. Kúpil som rošt, drevené uhlie, naporcioval mäso, dal ho na nejaký čas do pácu - a grilovanie, to je už veľmi jednoduché. U Janka Kronera, ktorý je vynikajúci kuchár, si robíme takéto párty dodnes. Mimochodom, v Kanade a USA sa mi veľmi páčilo, že tam dostať mäso s nálevom a koreninami už ako polotovar. Je to veľká úspora času. A keď si k tomu dáte ešte dobrý chlieb alebo narýchlo pripravený čerstvý šalát, máte večeru hotovú za chvíľku.“

SkryťVypnúť reklamu

Telo si povie, čo chce

Ráno sa Miro Noga nezaobíde bez kávy. „Ale ak k nej nemám napríklad nejaký koláč, vybehnem z domu s prázdnym žalúdkom a potom sa k jedlu dostanem niekedy až cez obed. Ten sa síce snažím dodržiavať, ale tiež sa stane, že naň príde rad až po skúške. Potom už jedávam rôzne. Rozhoduje to, či mám momentálne na jedlo čas alebo chuť.“

Aj keď si uvedomuje, že neje vždy zdravo, verí, že telo si napokon samo povie, čo a kedy potrebuje. „Pred štyrmi rokmi som úplne prestal piť alkohol, od začiatku roka nefajčím a onedlho zrejme príde na rad aj lepšie dodržiavanie zásad správnej výživy. Teoreticky to už celkom ovládam.“

Leto s filmovačkou

Súčasné leto si pochvaľuje. ,,Už niekoľko týždňov nakrúcam tretie pokračovanie českého televízneho seriálu Ranč u zelenej sedmy. Bývam neďaleko Prahy v príjemnom malom hotelíku, kde sú každé ráno na stole vynikajúce domáce rožky a počas filmovačky nám stravovanie priamo na mieste zabezpečuje cateringová služba, ktorá sa až predháňa v tom, čo voňavé nám zasa položí priamo pod nos. Už som dokonca dva a pol kila pribral.“

SkryťVypnúť reklamu

Kíl navyše sa neobáva

Žeby mu kilá navyše ostali, sa neobáva. Už dlhšie totiž pravidelne cvičí, posilňuje a ako hovorí, nikdy sa necítil lepšie.

,,Predsa len, po štyridsiatke sa pohyblivosť a kondička znižujú, a keďže telo je pre herca niečo ako výrobný nástroj, mal by sa oň aj primerane starať. Zmena, ktorú cítim oproti minulosti, je naozaj obrovská.“

Veľkú pozornosť venuje aj pitnému režimu, nezabúda na pravidelný prísun vitamínov a na ovocie a zeleninu. ,,Najradšej nakupujem na niektorom z bratislavských trhov.“

Trhy má rád aj preto, že sa na nich môže s predavačom porozprávať a presne povedať, čo by chcel kúpiť. Práve preto uprednostňuje menšie obchody pred supermarketmi.

„Nevravím, že som proti supermarketom. Na jednom mieste dostanem všetko, čo potrebujem, a to je časovo veľmi výhodné. Lenže, mám rád priamy ľudský kontakt a ten v supermarketoch chýba.“

SkryťVypnúť reklamu

MARCELA KOŠŤÁLOVÁ

FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 267
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 955
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 681
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 960
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 539
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 818
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 620
  8. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 1 520
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu