
MIRO NOGA sa narodil v roku 1959 v Bratislave. Vyštudoval herectvo na VŠMU. Bol členom súboru Novej scény, teraz hrá v divadle Astorka Korzo 90. Z množstva jeho úloh uveďme napríklad: Kristián (Cyrano), Raskoľnikov (Zločin a trest), Daphne (Niekto to rád horúce, Zaza (Klietka bláznov). Je známy aj z rozhlasových a televíznych kabaretných vystúpení, v nich je jeho partnerom najčastejšie Štefan Skrúcaný (Apropo, Telecvoking, O tri štart). V televízii účinkoval aj v množstve rozprávok (Polepetko, Pišťáčik), groteske Bud Bindi, seriáli Ranč u zelenej sedmy. Hral vo filmoch Hanele či Sedem jednou ranou. Je rozvedený, má synov Olivera a Mareka.
Herec Miro Noga hovorí, že je všežravec, ktorý môže jesť čokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. Jedlo totiž miluje.
Varenie až tak veľmi nie, ale varí vraj celkom dobre. Len nemá dosť času na to, aby ho trávil práve pri sporáku.
,,Veď len hovädzia či zeleninová polievka si vyžadujú hodinu až dve. Keby však bolo najhoršie, uvarím aj to. Ďalej by som urobil napríklad rezeň alebo moju čínu po slovensky, zemiaky či ryžu, ktorá by bola buď čistá, alebo s nejakými prísadami. Ale asi by som si pomohol aj polotovarmi, napríklad hotovými rezancami do polievky či naporciovaným mäsom - ale s tým sa dnes možno stretnúť asi v každej kuchyni.“
Bežný obed zvládne bez problémov, nepustil by sa však do omáčok a pečenia koláčov.
Napriek tomu, že v kuchyni nie je stratený, s varením sa nezdržiava. Už niekoľko rokov vedie totiž „staromládenecký život“ a pre seba sa mu veľmi variť nechce. „Navyše, každú nedeľu ma čaká vynikajúci obed u mamy, ktorá ma potom obvykle nabalí aj na ďalší deň či dva.“
Varí celá rodina
Jeho mama je vraj v kuchyni „absolútna umelkyňa“ a babka z Chorvátskeho Grobu robievala zase fantastické lokše a kapustníky. „Pamätám sa, ako mi vždy chutili. Alebo jej ľahučké kyslé polievky a posúchy, ktoré robila na obed. Bolo to rýchle, vždy čerstvé a neskutočne chutné.“
Túto kuchyňu miluje Miro Noga dodnes. ,,Keď hoci aj v pouličnom bufete natrafím na čosi podobné, nikdy nezaváham. A kým jem, cítim sa lepšie než v drahej francúzskej reštaurácii.“
Mama a babka však neboli jedinými výbornými kuchárkami v rodine Mira Nogu.
,,Jedna teta má hotelovú školu a robila v bratislavskej Luxorke pri studenej kuchyni. Ďalšia, z Blatného, vie piecť neskutočne dobré domáce zákusky. Krémeše, karamelové kocky. Dokonca aj moja mama hovorí, že tak ako teta nepečie nikto iný.“
Nogov brat absolvoval zase hotelovú školu a vlastní reštauráciu v kanadskom Montreale.
„Dlhé roky pracoval v Ritz Carltone a uvažoval o tom, že by si otvoril niečo na Slovensku. Na svoj podnik si však vzal úver, ktorý musí splácať, a navyše - priamy dohľad nad dodávateľmi a personálom nie je potrebný len u nás, ale aj v Kanade.“
Grilpárty na lodžii
Mirov vzťah k vareniu sa vyvíjal postupne. „Až v dospelosti som zistil, že je dobré, ak si viem v kuchyni niečo pripraviť aj sám. Prípadne, keď tým urobím radosť iným. Doteraz si spomínam, ako som griloval na lodžii nášho petržalského bytu. Kúpil som rošt, drevené uhlie, naporcioval mäso, dal ho na nejaký čas do pácu - a grilovanie, to je už veľmi jednoduché. U Janka Kronera, ktorý je vynikajúci kuchár, si robíme takéto párty dodnes. Mimochodom, v Kanade a USA sa mi veľmi páčilo, že tam dostať mäso s nálevom a koreninami už ako polotovar. Je to veľká úspora času. A keď si k tomu dáte ešte dobrý chlieb alebo narýchlo pripravený čerstvý šalát, máte večeru hotovú za chvíľku.“
Telo si povie, čo chce
Ráno sa Miro Noga nezaobíde bez kávy. „Ale ak k nej nemám napríklad nejaký koláč, vybehnem z domu s prázdnym žalúdkom a potom sa k jedlu dostanem niekedy až cez obed. Ten sa síce snažím dodržiavať, ale tiež sa stane, že naň príde rad až po skúške. Potom už jedávam rôzne. Rozhoduje to, či mám momentálne na jedlo čas alebo chuť.“
Aj keď si uvedomuje, že neje vždy zdravo, verí, že telo si napokon samo povie, čo a kedy potrebuje. „Pred štyrmi rokmi som úplne prestal piť alkohol, od začiatku roka nefajčím a onedlho zrejme príde na rad aj lepšie dodržiavanie zásad správnej výživy. Teoreticky to už celkom ovládam.“
Leto s filmovačkou
Súčasné leto si pochvaľuje. ,,Už niekoľko týždňov nakrúcam tretie pokračovanie českého televízneho seriálu Ranč u zelenej sedmy. Bývam neďaleko Prahy v príjemnom malom hotelíku, kde sú každé ráno na stole vynikajúce domáce rožky a počas filmovačky nám stravovanie priamo na mieste zabezpečuje cateringová služba, ktorá sa až predháňa v tom, čo voňavé nám zasa položí priamo pod nos. Už som dokonca dva a pol kila pribral.“
Kíl navyše sa neobáva
Žeby mu kilá navyše ostali, sa neobáva. Už dlhšie totiž pravidelne cvičí, posilňuje a ako hovorí, nikdy sa necítil lepšie.
,,Predsa len, po štyridsiatke sa pohyblivosť a kondička znižujú, a keďže telo je pre herca niečo ako výrobný nástroj, mal by sa oň aj primerane starať. Zmena, ktorú cítim oproti minulosti, je naozaj obrovská.“
Veľkú pozornosť venuje aj pitnému režimu, nezabúda na pravidelný prísun vitamínov a na ovocie a zeleninu. ,,Najradšej nakupujem na niektorom z bratislavských trhov.“
Trhy má rád aj preto, že sa na nich môže s predavačom porozprávať a presne povedať, čo by chcel kúpiť. Práve preto uprednostňuje menšie obchody pred supermarketmi.
„Nevravím, že som proti supermarketom. Na jednom mieste dostanem všetko, čo potrebujem, a to je časovo veľmi výhodné. Lenže, mám rád priamy ľudský kontakt a ten v supermarketoch chýba.“
MARCELA KOŠŤÁLOVÁ
FOTO SME - PAVOL FUNTÁL