
Mrkva má všestranné uplatnenie v kuchyni aj pri rôznych diétach. FOTO – (AR)
Najvzácnejším druhom koreňovej zeleniny je mrkva, ktorá má všestranné uplatnenie v kuchyni a v rôznych diétach od dojčenského veku až po starobu. Má najvyšší obsah betakaroténu zo všetkých druhov zeleniny (na pokrytie dennej potreby vitamínu A stačí dodať organizmu asi 50 gramov surovej čerstvej mrkvy). Obsahuje aj vitamíny C, B a najmä E, viaceré minerálne látky a sacharidy.
Mrkva reguluje látkovú premenu v organizme a má tiež liečivé účinky. Využíva sa najmä pri chorobách pečene, žlčníka, hrubého čreva, pri hnačkových stavoch, pri poruchách zraku i kožných ochoreniach, má močopudný účinok a odpudzuje hlísty. Vláknina, ktorú mrkva obsahuje, znižuje množstvo cholesterolu v organizme. Využíva sa aj pri stravovaní v rekonvalescencii, pri stavoch vyčerpanosti a pri dojčení. Podľa najnovších poznatkov má i karcinoprotektívny účinok.
Petržlen má mimoriadne vysoký obsah vitamínov (najbohatšia je vňať, ktorú pridávame až po uvarení jedla, aby sme nezničili vitamín C) a minerálnych látok. Obsahuje aj veľa éterických olejov, flavonoidov, karotenoidov, silíc a niektorých glykozidov. Využíva sa preto v medicíne ako diuretikum pri chorobách obličiek a močových ciest (koreň petržlenu je súčasťou močopudných čajovín) a pri odtučňovacích diétach. Petržlen má i žlčopudné pôsobenie, využíva sa tiež na liečbu chudokrvnosti, podporuje trávenie i uvoľňovanie plynov. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na liečenie ďalších chorôb a porúch organizmu, najmä pôsobením na ústrednú nervovú sústavu, ako aj pri menštruačných ťažkostiach, neurózach a reumatizme. Šťava z petržlenu sa používa pri chorobách pečene, infekčných ochoreniach a na regeneráciu pleti. Neriedená šťava má silné močopudné účinky a nemá sa jej piť viac ako 30 až 50 mililitrov denne.
Paštrnák má podobné zloženie a liečivé účinky ako petržlen. Osoby precitlivené na kožné choroby by však mali manipulovať s paštrnákom v rukaviciach (obsah kumarínov môže vyvolať dermatózu).
Zeler buľvový aj listový sa v ľudovom liečiteľstve odporúča ako posilňujúci prostriedok (zvyšuje aj potenciu), používa sa pri reumatizme a dne, pri poruchách sliznice, zápale priedušiek, močového mechúra a čriev. Pripisujú sa mu i protinádorové účinky. Vhodný je pri diétach na zníženie nadváhy, pri horúčkach, nechutenstve, depresiách a alergických vyrážkach.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.