V kuchyni s Martinom Nikodýmom

Školská jedáleň mu zostane navždy v pamäti. Najhoršie spomienky má na granatiersky pochod a tarhoňu. A hoci hovorí, že zje všetko, nechuť k týmto jedlám mu zostala dodnes.


Martin Nikodým sa narodil v Bratislave roku 1971. Študoval alternatívne a bábkové divadlo na DAMU v Prahe, ukončil bábkoherectvo na VŠMU v Bratislave. Rok pracoval v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave, potom spolupracoval osem rokov s Fun radiom. Od r. 1992 sa začal objavovať v programoch STV, v roku 1996 začal spoluprácu s TV Markíza, kde moderuje Milionára. Kontakt s divadlom mu v súčasnosti ponúka muzikálová komédia Každý má svojho Leona v Teatre v bratislavskom Istropolise. Je ženatý, má 2,5-ročného syna Adama. Je vášnivým cestovateľom a amatérskym fotografom. FOTO sme – ľuboš pilc

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Školská jedáleň mu zostane navždy v pamäti. Najhoršie spomienky má na granatiersky pochod a tarhoňu. A hoci hovorí, že zje všetko, nechuť k týmto jedlám mu zostala dodnes.

Na svoj prvý pokus niečo v kuchyni vytvoriť si Martin Nikodým veľmi dobre pamätá. Mal dvanásť rokov a so svojím kamarátom sa rozhodol upiecť dvojfarebnú bábovku. „Čudoval som sa, ale vydarila sa. Rodičov sme tým veľmi prekvapili. Zobrali si ju do práce a pred kolegami sa chválili, čo ich syn v kuchyni vytvoril.“

Pri pečení však nezostal a k vareniu ho prinútil až internát. „Študoval som v Prahe, mamina kuchyňa bola ďaleko,“ vysvetľuje. „Varil som a jedával všetko, najmä čo bolo v konzervách. Špeciálne rád som mal pečeňovú paštétu, lečo a chlieb.“

Upečie len štrúdľu

SkryťVypnúť reklamu

V detstve Martin obľuboval sladké. Aj pred pár rokmi si na svojich cestách ešte vedel pochutnať na koláčikoch. Teraz však už sladké nemusí. „Odvykol som si. Zjem už len horkú čokoládu, aj to nie často. Ale mám rád štrúdľu, pretože má tenké a jemné cesto a je v nej veľa plnky. Dokonca ju viem aj pripraviť. Tá je vlastne to jediné, čo viem upiecť.“

Inšpiruje sa ázijskou kuchyňou

Martin varí väčšinou rýchle jedlá. „Veľmi často varím vo woku. A na prudkom plameni. Na mäso potrebujem dve minúty a už k nemu len pridám zeleninu. Je to chutné, a najmä rýchle. Pritom sa snažím kombinovať suroviny, ktoré som nikdy predtým spolu nejedol. Rodina si zatiaľ pochvaľuje.“

Na rýchle a zdravé stravovanie našiel inšpiráciu v Ázii, najmä vo Vietname, v Thajsku a Kambodži. V Kambodži pozoroval kuchárku, ako varí polievku. „Čerstvé rezance ponorila do vriacej vody, po dvadsiatich sekundách ich vybrala, pridala zeleninu a zdravá polievka bola hotová.“

SkryťVypnúť reklamu

Ochutnal aj morského ježka

Martin rád skúša aj nové pochúťky z mora. Toto leto ochutnal aj to, z čoho majú Slováci pri návšteve Chorvátska strach: morského ježka. „Bola to zrejme pochúťka pre niekoho iného. Ja si dám radšej kalamáre, ryby a mušle – ale musia byť dobre pripravené.“

Vo Vietname videl na ulici predávať aj grilovaného potkana. „Chutí vraj ako grilované kurča. No, ja si teda radšej pochutnám na ňom. Potkana sa vyskúšať nechystám.“

Slovenskú kuchyňu si dopraje len občas

Chutí mu aj slovenská kuchyňa. „Vyrastal som na Slovensku, takže dobre viem, čo sú to parené buchty. Mám rád halušky, pirohy a guláš. Horšie už je, keď sa z toho prejem a nemôžem sa od stola ani postaviť. Po slovenských dobrotách sa to stáva. Preto si ich radšej doprajem len občas.“

SkryťVypnúť reklamu

Atmosféra čajovní ho lákala za študentských čias

Ráno máva Martin svoj každodenný kávový rituál: „Ale nie som kávový fanatik,“ upozorňuje. „Za najlepšiu pomoc pri smäde považujem citrónovú vodu, chutí mi aj pivo či rôzne druhy čaju. Atmosféru čajovní sme vyhľadávali pri debatách o ideáloch a živote, ale ešte za študentských čias. V tom období sme ich s kamarátmi a spolužiakmi navštevovali naozaj často. Vždy sme si tam dobre oddýchli a vymýšľali rôzne plány. Teraz si dobrý čaj vychutnávam radšej doma.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  6. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  2. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  3. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  5. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  6. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  7. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  8. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 295
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 739
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 212
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 602
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 390
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 152
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 777
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 572
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu