
foto
400 g kuracích pŕs aj s kožou, 1 lyžička jemne nastrúhaného ďumbiera (zázvoru), 1 lyžička suchého sherry, 1 lyžica svetlej sójovej omáčky, 1 čili paprička, 1/2 hrnčeka surových arašidov, 1/2 hrnčeka rastlinného oleja, 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky, 1 červená a 1 zelená paprika pokrájaná na kosoštvorce, 1 hrnček bambusových výhonkov, 1/2 hrnčeka slepačieho vývaru, 1 lyžička čili omáčky (nemusí byť), 2 lyžičky maizeny
Na kocky pokrájané mäso marinujeme v mise s ďumbierom, sherry a sójovou omáčkou asi 30 minút. Arašidy spolu s čili opražíme na oleji. Pozor, ľahko zhoria, stačí minútu. Vyberieme a odložíme nabok. Zlejeme prebytočný olej a pražíme cibuľu, papriku a bambusové výhonky – približne 2 minúty. Zhrnieme nabok, alebo vyberieme, a dáme pražiť mäso – tiež približne 2 minúty, kým sa neprepečie. Pridáme vývar s maizenou a počkáme, kým zmes nezhustne. Potom k nej pridáme všetko ostatné a zľahka prehrejeme.
Tip: Najlepšie je variť vo woku a na prudkom plameni. Neustále premiešavať.
Šalát so špenátovými rezancami
Balík zelených cestovín tagliatele, 100 g rozdrvenej Nivy, 1 malá červená cibuľa pokrájaná na tenké kolieska, 4 plátky mastného údeného mäsa, prípadne prerastenej slaniny, 50 g vlašských orechov, petržlenová vňať
Nálev: Nadrobno nakrájaná cibuľka, pretlačený strúčik cesnaku, 3 lyžice vínneho octu, soľ a čierne korenie podľa chuti
Uvaríme cestoviny. Údené mäso opražíme, výpek scedíme a opražíme v ňom orechy. Potom pripravíme z uvedených surovín nálev, do ktorého môžeme pridať aj výpek z opraženého mäsa. Nálev zmiešame s mäsom, orechmi, Nivou a červenou cibuľkou. Konzumujeme za studena.