
Režisérka Marta Gogálová rada pripravuje pre svoje vnúčence palacinky.
FOTO – PETER LEGINSKÝ
stravovať,“ hovorí.
Hoci si nemyslí, že ľudia by mali byť len vegetariáni, už v detstve mala radšej zdravú a takmer bezmäsitú stravu. Občas si síce pochutnala na varenej hovädzine z polievky, chudej kuracine či slepačine bez kože, ale hlavnú časť jedálneho lístka jej mamy tvorila tradičná slovenská kuchyňa. A tá nikdy nebola bohatá na mäso.
Mamina kuchyňa
„Moja mama vynikajúco varila, piekla a zavárala – tak ako väčšina našich mám. Tvrdím, že nie je umenie uvariť chutne z množstva drahých vecí, ale dokázať pripraviť jednoduché a zdravé jedlá takmer z ničoho. Doma som sa naučila variť rôzne prívarky a cestoviny. Okrem toho sa u nás často konzumovali strukoviny, zelenina a husté polievky,“ hovorí režisérka, ktorá vyrastala v rodinnom dome v Topoľčanoch. „Mali sme tam obrovskú záhradu s asi 50 stromami, veľké množstvo jahôd, ríbezlí, egreše, červené ringloty, zeleninu.“
Ak jej mama chcela urobiť osobitnú radosť, navarila jej fazuľovú polievku s rezancami alebo plnenú papriku či slivkové gule.
Každému iné
Svojej mame síce Marta Gogálová v kuchyni pomáhala, no sama začala variť až po svadbe. Doma niečo odkukala, pospomínala si na mamine rady, iné sa zas naučila sama. Keďže času nemala veľa – pracovala, študovala a vychovávala dve deti – občas siahla po polotovaroch. Väčšinou však pripravovala ľahké, zdravé a rýchle jedlá. Každé z jej dvoch detí malo trocha iné chute. Ivo miloval mlieko a v čase dospievania ho dokázal vypiť aj päť litrov denne, Inka bola viac na čaj. Palacinky a zemiakové placky však mohli jesť obaja takmer každý deň. Okrem toho mali radi chudé mäso, kuracie prsia či v tom čase vzácnu sviečkovú. Aj dnessi pochutia na zemiakovom a hubovom prívarku, špenáte, kôprovici, zemiakových plackách a palacinkách.
Držky v Luxorke
Keď sa Marta Gogálová zoznámila so svojím manželom Jánom, ešte ako študenti sa stravovali v menze. Raz zmeškali večeru, a tak ju Janko pozval do Luxorky. Pretože na jedálnom lístku nemali už nič iné, objednal dve držkové polievky. Aj keď boli veľmi hladní, akosi im nešla dole hrdlom. Nakoniec sa jeden druhému priznali, že držky neznášajú.
Okrem nich Marta Gogálová nepripravuje ani ľadvinky, pľúcka na smotane či mozoček. Len restovanú pečeň pripravenú podľa overeného starého receptu zje.
U Gogálovcov varili často zemiaky na rozličné spôsoby, pretože Ján Gogál ich miloval. On sám pripravoval udusené a opečené zemiaky s cibuľkou, petržlenovou vňaťou, bazalkou a majoránkou. Poliate smotanou a zapečené so syrom chutili vynikajúco.
Keď mali všetci voľno, radi chodievali na pikniky do prírody. „V tomto sme trochu predbehli dobu,“ spomína Marta Gogálová na časy, keď jej deti boli malé.
Dnes, keď im už nemusí variť, sa uspokojí so zeleninovými šalátmi, jogurtmi a chlebom, ktorý má nadovšetko rada. S vôňou chleba sa jej spája predstava šťastného domova. A čo najradšej pije? Obyčajnú vodu.
Recepty Marty Gogálovej
Kuracie prsia v cestíčku
600 g kuracích pŕs, 3 dl oleja, karí korenie, grilovacie alebo iné korenie.
Cestíčko: 100 g hladkej alebo celozrnnej múky, 100 g polohrubej múky, 1 dcl kyslej smotany, 1 dcl mlieka, 1 dcl minerálky, 2 vajcia, soľ.
Vajíčka rozšľaháme so smotanou, pridáme múku, soľ a zamiešame. Podľa potreby rozriedime mliekom a minerálkou tak, aby vzniklo redšie cestíčko. Rezne okoreníme a necháme chvíľu postáť. Potom ich obalíme v osolenej múke, namočíme do cestíčka a vyprážame v horúcom oleji po oboch stranách do zlatista. Podávame s ryžou, opečenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou a šalátom.
Zeleninový šalát
Uhorka, 3 – 4 paradajky, 2 zelené papriky, mladá cibuľka s vňaťou alebo cibuľka nakrájaná nadrobno, strúčik roztlačeného cesnaku, olivový olej, citrón alebo lyžička octu, štipka soli, bazalky, mäty piepornej, čierne korenie, feta.
Všetky suroviny pokrájame na kocky, kolieska, pásiky, polejeme olejom a posypeme posekanou bazalkou, mätou a čiernym korením. Nastrúhame fetu. Takýto šalát môžeme poliať rozšľahanou kyslou smotanou či jogurtom, prípadne prizdobiť petržlenovou vňaťou, čiernymi olivami alebo červeným hroznom.
Pirohy s bryndzou a iné
500 g polohrubej múky, 1 vajce, voda, štipka soli
Na plnku: 250 g bryndze, 1 vajce, 2 lyžice smotany, posekaná pažítka, 20 dkg slaniny
Z múky, vajca, vody a soli vypracujeme mäkké rezancové cesto, ktoré necháme na chvíľu odpočinúť. Z ostatných ingrediencií medzitým pripravíme plnku tak, že všetko pomiešame. Plnku však môžeme urobiť aj z uvarených a roztlačených zemiakov s vyškvarenou slaninou alebo cibuľou opraženou na masle, prípadne zemiaky zmiešané s bryndzou. Cesto natenko rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, do každého dáme plnku, preložíme na trojuholník a dobre pritlačíme. Vo vriacej vode varíme pár minút, kým nevyplávajú na povrch. Ukladáme do teplej misy a podlejeme vyškvarenou slaninou alebo maslom s opraženou cibuľkou.
Ak do cesta, ktoré pripravíme najlepšie z celozrnnej múky, primiešame 250 g tvarohu, ďalší žĺtok a dve lyžice masla, prípadne smotany, vypracujeme mäkké cesto, ktoré necháme postáť 20-30 minút, máme základ na slivkové a iné guľky. Plníme ich čerstvým prípadne zavareným ovocím. Po uvarení vo vriacej vode ich podlejeme maslom, posypeme mletým makom alebo orechami s cukrom, prípadne s Grankom.
Sójové fašírky
Sójový granulát, 3 dcl mlieka, 1/2 šálky ovsených vločiek, 3 rožky alebo žemle, 2 lyžice pšeničných klíčkov, 2-3 vajíčka, 6 strúčikov cesnaku, 1 veľká cibuľa, trocha oleja, strúhanka, celozrnná múka, lyžica majoránky, mleté čierne korenie, karí korenie, prípadne štipka postrúhaného muškátového orieška.
Sójový granulát pripravíme podľa návodu. V mlieku rozmočíme rožky, ovsené vločky a pšeničné klíčky. Pridáme rozšľahané vajíčka a ostatné ingrediencie, všetko zmiešame a podľa chuti osolíme. Ak je zmes riedka, pridáme trochu strúhanky, prípadne celozrnnej múky. Vyformujeme malé fašírky, obalíme ich v strúhanke a po oboch stranách vyprážame v horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.