Správne uskladnenie jabĺk je veľmi dôležité pre čo najdlhšie udržanie ich primeranej konzumovateľnosti. Základom je správny termín zberu. Pre dlhšie uskladňovanie je vhodnejší skorší zber. V jablkách prebieha totiž pozberové dozrievanie. Počas neho sa vytvárajú lepšie chuťové vlastnosti plodov ako boli priamo pri ich zbere.
Nevyhnutný je tiež šetrný zber s minimálnym mechanickým poškodením plodov a ich riedenie po zbere, pri ktorom sa vylúčia všetky mechanicky poškodené plody a plody napadnuté chorobami aj škodcami. Uskladňovacie podmienky musia umožniť priebeh prirodzených fyziologických procesov a súčasne zamedziť vývin škodlivých organizmov. S teplotou napríklad súvisí intenzita dýchania a s ňou zasa uvoľňovanie tepla do okolia. Keď sa zvyšuje teplota prostredia, následne sa urýchľuje aj dýchanie plodov. Ak je zároveň aj vysoká vzdušná vlhkosť, potom už nie je ďaleko k rýchlejšiemu starnutiu plodov a k celkovej zmene chuti zmenou pomeru cukrov a kyselín. Za hornú hranicu teplôt sa považuje 8 oC, pri vyššej teplote možno skladovať jablká len prechodne a krátkodobo. Dolná hranica je daná zamŕzaním pletivového roztoku, ktoré je pri -3 až -5 oC. Takéto teploty však už tiež pôsobia nepriaznivo. Optimálne podmienky sú pri teplotách 0 až 5 oC a vzdušnej vlhkosti 85 až 90 percent. Samozrejmé je dostatočné vetranie. Obdobie uskladňovania je pre letné odrody 1 až 2 mesiace, pre zimné odrody 3 až 6 mesiacov. Teplota v sklade musí byť podľa možností stabilná, výkyvy z vonkajšieho prostredia treba minimalizovať.
Dôležitá je aj odrodová citlivosť. Na sklovitosť jabĺk sú náchylnejšie napríklad odrody Jonathan, Priesvitné letné, Parmena zlatá zimná a Coxova reneta. Škvrnitosť Jonathanu je zasa typická – už podľa názvu – pre Jonathan, Jonared a iné odrody odvodené od Jonathanu, prípadne aj ďalšie s červenou šupkou. Skladovateľnosť nepriaznivo ovplyvňuje prehnojenie dusíkom. V posledných rokoch sa často zisťuje nedostatok vápnika v pôdach, s čím súvisí aj horšia skladovateľnosť plodov. Nedostatok vápnika zároveň spôsobuje pehovitosť plodov, fyziologickú chorobu, ktorá sa prejavuje už počas prvých mesiacov skladovania. Veľmi neskorý zber taktiež nepriaznivo ovplyvňuje skladovateľnosť, pretože prezreté plody rýchlejšie podliehajú hnilobám.
Ing. STANISLAV BAROK,
ÚKSÚP-OORF