
Juraj Hricko (vľavo) si pri rekordnom sumcovi podáva ruku s Erikom Zbyňovským.
FOTO – ARCHÍV AUTORA
Juraj HRICKO (62) je rybárskym hospodárom na Domaši. Predtým bol dlhé roky funkcionárom Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu vo Vranove nad Topľou. Rybárom je 35 rokov. Vo svojej doterajšej loveckej kariére ulovil 12,5-kilogramovú šťuku a 13-kilogramového kapra, ale sumca vo svojej zbierke zatiaľ nemal.
Nedávno sa vybrala skupinka rybárov na motorovom člne spolu so skúseným prešovským sumčiarom Erikom Zbyňovským na vodu. Vo vleku mali ešte ďalší čln so štvoricou z Humenného. Okolo devätnástej hodiny začali loviť v priestore zatopenej obce Kelča a pôvodného koryta Ondavy. Každý mal nastraženú udicu s vysokým alebo zelenkavým pleskáčom. Na jeho trojháčiku bol 40-centimetrový pleskáč.
Určili sa hĺbky nastraženia rýb. Erik Zbyňovský sumca vábil, ostatní čakali. Pred samotným záberom sumca sa na udici J. Hricka zachvela špička. Pleskáč zrejme cítil nebezpečenstvo. Sumec sa zastavil, preto sa aj špička prestala chvieť. Pleskáča zdvihol asi o meter a pomaly ho spúšťal. Vtom sumec zaútočil. Bolo to okolo deviatej večer. E. Zbyňovský pri prvom ohybe a zdolávaní ryby odhadoval hmotnosť sumca na 30 kilogramov, vzápätí však pridával 50 až 70 kilogramov. Nakoniec však usúdil, že pôjde zrejme o rekordný úlovok. Zdolávanie sumca trvalo takmer 45 minút.
Na druhý deň sumca zmerali. Celková dĺžka tela bola 235 centimetrov. Klasickú rybnikársku váhu doviezol zo strediska SRZ Košarovce jeho vedúci Ing. P. Makara. Sumca stočili „do mušle“ a za účasti mnohých svedkov a dvoch televíznych štábov ho odvážili. Hmotnosť bola ohromujúca – 97 kilogramov. Sumec bol vo vynikajúcej kondícii, krásne mramorovo sfarbený. V jeho žalúdku boli len silno natrávené zvyšky rýb, čiže lovci sa trafili do jeho chuti na čerstvú potravu. Hlavu potom odrezali približne 15 centimetrov za žiabrami a dali do mrazničky rodiny Hrickových vo Vranove nad Topľou. Tam čakala na odvoz do Nitry na preparáciu k doc. Ing. I. Stráňayovi, CSc. Súčasťou hlavy boli aj stavce, z ktorých sa bude dať po vybrúsení určiť vek ryby.
Mäso rozdal E. Hricko priateľom. Šesť dní po úspešnom love urobil pre dvadsať ľudí rybaciu hostinu – halászlé, sumčí paprikáš, sumca na zelenine a fašírky. Štruktúra svaloviny a svetloružová farba pripomínala svalovinu morky.
Ing. STANISLAV GÉCI