Uvádza to v správe Európske združenie chovateľov zvierat (EAAP).
Údaj, ktorý ešte nie je konečný, pozostáva z priamych škôd chovateľov hovädzieho dobytka, straty hodnoty zvierat, produkcie mäsa, strát spracovateľského priemyslu a nákladov na ďalšie odvrátenie šírenia choroby. Jeho súčasťou sú aj straty spôsobené smrťou asi 150 ľudí, ktorí zomreli na Creuzfeldt-Jakobovu chorobu (CJD). Tá sa môže u ľudí prejaviť, ak konzumujú mäso kráv chorých na BSE.
BSE bola najnákladnejšou chorobou hovädzieho dobytka v Európe a straty, ktoré spôsobila, sú ekvivalentnom ceny hovädzieho mäsa, ktoré Írsko exportovalo za posledných 90 rokov. Alebo ináč, škody spôsobené BSE dosiahli takmer 90 % objemu ročného rozpočtu EÚ.
Hoci BSE obletela celý svet, krajiny západnej Európy a najmä Veľká Británia pocítili jej dôsledky najsilnejšie.
Ako uviedol anglický denník Financial Times, znalci tejto problematiky dodávajú, že zlepšovací nápad nepáliť uhynuté choré zvieratá, ale spracúvať na mäsokostnú múčku, vyšiel európske poľnohospodárstvo veľmi draho. Bol to jeden z tých prípadov, keď sa zlepšovací návrh prejaví v dlhšom časovom horizonte po krátkom zisku ako obrovská mnohonásobná strata.
(1 EUR = 41,235 SKK)