kych produktov. Napriek tomu podľa ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona budeme ku dňu vstupu schopní spracovať domácu produkciu bravčového mäsa na 120 %, pri hovädzom dobytku až na 130 %. Spracovateľská kapacita mlieka, ktorá bude vyhovovať štandardom únie, predstavuje podľa ministra 1,3 mld. litrov ročne, čo je viac ako vynegociovaná kvóta Slovenskej republiky.
Podľa Simona všetky subjekty pôsobiace v tejto oblasti mali informácie o európskych štandardoch včas a takisto vedeli o možnosti využitia podporných mechanizmov zo strany rezortu poľnohospodárstva, ako aj z programu Sapard. "Spracovateľské podniky mohli tiež požiadať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu o prechodné obdobie," uviedol Simon. Ako dodal, túto možnosť využilo približne 50 podnikov, pričom v súčasnosti tieto prevádzky kontrolujú. Výnimku totiž dostanú len tie, ktoré majú reálny predpoklad splnenia kritérií EÚ v stanovenom časovom limite.
V oblasti aproximácie veterinárnej legislatívy podľa Simona Slovensku zostáva prijať už len 2 nariadenia, a to v oblasti medikovaných krmív a financovania výkonov veterinárneho dozoru. Slovensko takisto výrazne pokročilo v príprave hraničných inšpekčných priechodov, ktoré budú po našom vstupe tvoriť vonkajšie hranice únie. Ako uviedol Simon, na hraničnom priechode v Čiernej nad Tisou sa dokončujú stavebné práce, pričom od 15. októbra bude priestory pripravené na inštaláciu technických zariadení. Na priechode vo Vyšnom Nemeckom treba už len nainštalovať ventilačné zariadenie, čo by sa malo udiať v priebehu budúceho týždňa. V súvislosti s príslušným vybavením letiska M. R. Štefánika je už vypracovaný projekt, ktorý ďalší týždeň doručia na Potravinový a veterinárny úrad v Dubline, uzavrel Simon.