Brusel 10. novembra (TASR) Európska komisia (EK) navrhla dnes novú smernicu, ktorá stanoví zoznam schválených vitamínov a minerálov a minimálne a maximálne množstvá, ktoré budú môcť členské štáty EÚ pridávať do potravinových výrobkov.
Zoznam a obsah vitamínov v smernici navrhnú experti z Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín. Cieľom návrhu je harmonizovať rozličné pravidlá členských štátov a uľahčiť voľný pohyb vitamínmi a minerálmi obohatených potravín na európskom trhu.
Podľa komisára pre ochranu spotrebiteľov Davida Byrna smernica umožní ľuďom mať k dispozícii bezpečné výrobky s jasnými a presnými informáciami, ktoré im umožnia vyhnúť sa napríklad riziku predávkovania vitamínmi. V súčasnosti povoľujú jednotlivé členské štáty EÚ pridávať do potravín rôzne množstvá vitamínov.
Návrh sa netýka čerstvých potravín, pretože tie by sa podľa komisie mali k spotrebiteľom dostávať v prirodzenom stave bez obohatenia vitamínmi alebo minerálmi. EK tiež vynechala alkohol, pretože sa obáva, že vitamínmi obohatené alkoholické nápoje by podporovali alkoholizmus.
Aby vitamínová smernica vstúpila do platnosti, budú ju musieť schváliť členské štáty EÚ a Európsky parlament.
(spravodajca TASR Robert Sermek) gl