Európa prinúti meniť názvy potravín

Názvy ako med, brandy či maslo majú v európskej legislatíve presný význam. Slovensko sa tomu musí prispôsobiť

Po vstupe do únie si budeme musieť zvyknúť na európsky výklad označenia potravín. Med je z peľu, marmaláda z citrusov a maslo je živočíšny produkt. Všetko ostatné sa musí premenovať. FOTO - TASR

Názvy ako med, brandy či maslo majú v európskej legislatíve presný význam. Slovensko sa tomu musí prispôsobiť

BRATISLAVA - Brusel vyžaduje, aby sa slovenské potraviny vyrábali a nazývali podľa európskych noriem. Ak s tým pristupujúca krajina nebude súhlasiť, má dve možnosti: dohodne sa s úniou na výnimke alebo výrobok stiahne z trhu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Európske normy sú dôležité napríklad pre rum. „Európa uznáva iba rum z trstinového cukru.

Náš rum, vyrábaný z repy, sa teda musí premenovať,“ tvrdí inšpektor zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Marek Závracký. Výrobcovia rumu majú na zmenu etikety čas do konca roku 2006. „So zmenou počítame. Rum Poiseidon sa bude napríklad volať iba Poiseidon,“ hovorí obchodný riaditeľ Marcinovej Likérky v okrese Púchov Ľubomír Hromuľák.

Po rozšírení európskeho trhu zmiznú z obchodov aj lacné brandy. „Slovíčkom brandy sa môže označiť iba alkohol vyrobený zo 100-percentného vínneho destilátu. Ostatné, nekvalitné sa musia premenovať,“ vysvetlil Závracký. Výrobcovia preto slovo brandy z názvu vynechajú. „Ostane tam iba prvé meno,“ dodal Hromuľák.

SkryťVypnúť reklamu

So starým názvom budú môcť firmy predávať liehoviny vyrobené podľa originálnych receptúr: Karpatské brandy špeciál, Spišská borovička, Slovenská borovička Juniperus, Pravá bošácka slivovica či Demänovka bylinná horká.

Zmenou názvu prejdú aj niektoré známe potraviny. Dotkne sa to napríklad dovozcov medu, ktorý dnes pod týmto názvom predávajú aj med vyrobený z cukru bez použitia peľu. „Medom sa bude po novom chápať iba produkt včiel. Umelý med musí zmeniť svoj názov, pretože to nie je med, ale sladidlo určené napríklad na pečenie,“ hovorí Peter Turek zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Dovozca 20 ton priemyselného medu ročne z Poľska práve nad novým premýšľa. „Na fľaške môže byť napríklad slovo ‚metko‘,“ hovorí konateľ firmy IS import-export Dušan Sedmák.

SkryťVypnúť reklamu

O svoj prívlastok príde aj „výberové“ či „čerstvé“ maslo. „Po vstupe bude na výrobku napísané iba maslo a má byť živočíšneho pôvodu. Všetky ostatné maslá sa majú premenovať,“ hovorí Ján Haščík z ministerstva pôdohospodárstva. Z regálov tak zmiznú rastlinné maslá a nátierkové maslá. Stanú sa z nich tuky a nátierky.

Podstatne okresaný význam bude mať i názov marmeláda. Európa pozná totiž iba marmeládu vyrobenú z citrusov. „Jahodová, čerešňová či marhuľová marmeláda sa môže volať napríklad ovocná nátierka,“ uvažuje Haščík, podľa ktorého ešte existuje šanca, že sa s úniou dohodneme.

Potraviny, ktoré musia zmeniť názov

komodita zmeny po vstupe do EÚ

umelý (priemyselne vyrábaný) med med sa musí nahradiť iným slovom, pretože ide o sladidlo, a nie o pravý med

SkryťVypnúť reklamu

rum sa už tak volať nebude, pravý rum je podľa únie z trstinového, a nie z repového cukru

lacná brandy vynechá sa slovo brandy, lacná brandy nie je kvalitná

marmeláda únia pozná iba marmeládu z citrusových plodov (kilo sa vyrába z 200 g tohto ovocia), Slovensko má aj marmeládu z jahôd, černíc, jarabiny, čerešní, jabĺk a marhúľ - tieto sa budú musieť premenovať napríklad na „ovocnú nátierku“

džem únia má „extra džem“ (vyšší podiel ovocia) a „džem“, toto už výrobcovia zaviedli

maslo takto sa bude volať iba živočíšne maslo, rastlinné maslo je „tuk“, zruší sa aj prívlastok „výberové“ alebo „čerstvé“ maslo, nátierkové maslo sa musí premenovať napríklad na „nátierku“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 267
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 955
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 681
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 960
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 539
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 818
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 620
  8. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 1 520
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu