
Šípky sušíme celé, ale bez stopiek a okvetia.
FOTO – ARCHÍV
Zdravie z ekozáhradkyKoncom jesene dozrieva na stráňach, v lesoch, ale i v záhradkách a pri chatách celý rad plodov s vysokou výživnou hodnotou. V sušenom stave obohatia náš jedálny lístok, väčšina z nich sa uplatňuje aj v alternatívnej medicíne a v ľudovom liečiteľstve. Pri sušení sa nepoužívajú konzervačné prípravky a zachováva sa vysoký obsah výživných látok.
Sušené ovocie a zelenina majú nižší obsah vody ako čerstvé (obsah vody v ovocí sa zníži na 15 až 20 percent, v zelenine na 8 až 12 percent). Vhodným prostredím nie sú preto pre rast mikroorganizmov. Sušené ovocie je vzácnou sladkou pochúťkou bez pridania cukru, vhodnou najmä pre deti a diabetikov (predovšetkým sušené jabĺčka – štiepky).
Z neskorých odrôd záhradného ovocia možno sušiť ešte jablká, hrušky, duly a mišpule. Z bobuľového ovocia najmä šípky, trnky, jarabinu, borievky, hloh. V sušenom stave ich možno označiť ako bioprodukty, ak sa pri ich pestovaní nepoužili toxické chemické prípravky (väčšina nevyžaduje chemickú ochranu).
Uvedené plody môžeme sušiť na slnku, v rúre na pečenie, na sporáku, na vyhrievaných radiátoroch, ale aj v domácich elektrických sušiarničkách. V rúre na pečenie ich sušíme na lieskach, na špeciálnych sušiakoch alebo na plechoch vyložených pergamenovým papierom či alobalom. Plody musíme častejšie obracať, aby sa z nich voda odparovala z oboch strán. Pri sušení v rúre treba odvádzať vzduch nasýtený vodnými parami, preto rúru vetráme polootvorenými dvierkami. Teplotu v nej kontrolujeme teplomerom a regulujeme na požadovanú výšku.
Sušené ovocie uskladňujeme v kartónových alebo plechových škatuliach, v sklených nádobách, prípadne v papierových či plátených vreckách v suchých, dobre vetrateľných a chladnejších miestnostiach.
Najčastejšie sušíme jablká bez jaderníkov, rozdelené na štvrtky, osminky a na priečne kolieska hrubé asi 8 milimetrov (tzv. štiepky). V rúre ich sušíme pri teplote do 70 stupňov 6 až 10 hodín. Kolieska jabĺk môžeme sušiť aj nad teplým sporákom navlečené na niti. Podobne sušíme aj hrušky pri teplote do 65 stupňov 15 až 24 hodín. Kedysi sa rozomletými sušenými hruškami (tzv. prachanda) posýpali múčniky a koláče. Šupky z jabĺk môžeme sušiť na prípravu ovocného čaju voľne na teplom vzduchu. Šípky sušíme celé, ale bez stopiek a okvetia pri teplote 60 až 70 stupňov. Podobne sušíme aj iné lesné ovocniny.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.