Uskladnené ovocie, ktoré namrzlo, musíme nechať pomaly roztopiť? V nijakom prípade sa ho nesmieme dotýkať. Zmrznuté ovocie stratí trvanlivosť, preto ho čo najskorej spotrebujme. Väčšie množstvo môžeme spracovať na lekvár alebo marmeládu skôr.
Kríčkové ruže pred zazimovaním skrátime zhruba na šesť púčikov? Kríky zahrnieme ornicou, alebo prikryjeme kompostom, ktorý na jar rozhrnieme, čím ich zároveň prihnojíme. Mladšie stromčekové ruže ohneme a prikryjeme vrstvou lístia i zeminy. Staršie ovinieme rákosím, papierom alebo čečinou.
Dlhé kvetné stonky kortadérie pampovej môžeme odrezať a použiť na ochranu tejto trávy pred zimou? Kortadérii zabezpečíme dobré odvádzanie vody z povrchu stebiel, preto steblá v hornej časti zviažeme. To umožňuje zrážkovej vode stekať po steblách nadol. Rastliny sú však citlivé na mráz, preto ich obalíme silnejšou vrstvou suchého lístia, ktoré prikryjeme čečinou, aby ho vietor nerozfúkal. Mladé rastliny môžeme prezimovať aj v svetlej miestnosti v črepníkoch.
Bukové lístie je užitočné ako ochranná prikrývka na nastielanie pôdy? Len pomaly podlieha procesu tlenia a do určitej miery odpudzuje vodu. V záhrade sa uplatní všade, kde sa využíva rašelina alebo iný materiál na nastielanie.
Kým ešte nie je kompostová zemina zamrznutá, pripravíme si sparením zem na jarný výsev? Zmrznutá zemina si pri tomto procese vyžaduje veľké množstvo pary. Tá skondenzuje na vodu, ktorá premení zeminu na bahno. V takomto stave je zem nevhodná na vysievanie, pretože stratí drobnohrudkovitú štruktúru a ani opätovným sušením ju nezíska späť. Sparovaním zeminy ničíme choroboplodné zárodky, živočíšnych škodcov i semená burín. Okrem toho sa uvoľňujú živiny, ktoré pôda obsahuje. Zeminu sparujeme v kotli na bielizeň. Na dno kotla dáme kamene s priemerom 15 centimetrov, položíme na ne sito s jemnými okami a nalejeme vodu do výšky asi 10 až 12 centimetrov. Na sito navrstvíme zeminu, kotol uzavrieme vekom, na ktoré položíme kvôli lepšiemu tesneniu hustú tkaninu. Para musí pôsobiť aspoň hodinu.
V týcho dňoch sa končí zber zeleniny zo záhrady? Pri zbere dbáme na to, aby sme plodiny nepoškodili, neporanili. Vňať koreňovej zeleniny radšej odkrútime, ako odrežeme. Bohaté korene zeleru skrátime. Neskoré hlúboviny, kapustu, karfiol, kel, kaleráb vyberieme aj s koreňmi a uložíme na uskladnenie. Teploty v skladovacom priestore by mali byť od 5 do 10 stupňov C.