
Ovocie si aj po usušení zachováva veľavýživných látok.FOTO ARCHÍV
Zdravie z ekozáhradkyOvocie je v našej výžive nepostrádateľné pre vysoký obsah vitamínov, najmä vitamínu C, zásaditých minerálnych látok, vlákniny a iných vzácnych látok. Možnosť konzumovať ovocie celý rok nám umožňuje najstaršia metóda konzervovania sušenie. Straty na výživnej hodnote sú pri sušení minimálne.
Sušené ovocie má v našom jedálnom lístku všestranné využitie. Možno ho použiť aj na prípravu nápojov, najmä čajov. Viaceré druhy sa uplatňujú aj v alternatívnej medicíne a v ľudovom liečiteľstve. Medzi ne patria predovšetkým:
Sušené jablká podporujú trávenie, pomáhajú odbúrať cholesterol, pôsobia povzbudzujúco na nervovú sústavu, svalstvo a na činnosť pečene i obličiek. Podieľajú sa na regenerácii tkanív. Ich konzumácia sa odporúča aj pri reumatizme a obličkových chorobách. Jablká majú prevahu zásaditých prvkov, preto sa využívajú pri odľahčovacích a redukčných diétach. Jablko zjedené pred spaním pôsobí upokojujúco.
Sušené hrušky osviežujú, znižujú horúčku, sú močopudné a pôsobia ochranne na tráviace orgány, najmä dobrým vyprázdňovaním čriev. Odporúčajú sa pri chorobách obličiek a krvného obehu.
Sušené marhule dobre vplývajú na ostrosť zraku a na zdravotný stav pokožky, pôsobia priaznivo na vyprázdňovanie čriev a majú aj antiinfekčné účinky. Zlepšujú bunkové funkcie a predlžujú ich životnosť. Hrušky sa preto odporúčajú pri zaostávajúcom raste u detí, pri dospievaní a v starobe, pri rekonvalescencii či nespavosti.
Sušené slivky detoxikujú organizmus a usmerňujú činnosť tráviacej sústavy. Ich konzumácia sa odporúča pri chorobách pečene, obličiek, krvného obehu, pri reumatizme a dne. Sušené slivky namočené cez noc vo vode sú miernym preháňadlom. Sušené čerešne - sú močopudné. Ich konzumácia sa odporúča aj pri predčasnom starnutí, vápenatení ciev a pri obezite, nesmú sa však zapíjať vodou.
Plody čiernych ríbezlí používajú sa na čaj pri prechladnutí, angínach, reumatických chorobách a pri zápaloch ústnej dutiny.
Sušené čučoriedky pôsobia protihnačkovo, protizápalovo a dobre vplývajú na zrak. Účinkujú aj pri zápaloch močového mechúra a dermatitídach.
Šípky sú najbohatším zdrojom vitamínu C. Sušené plody podporujú trávenie, pôsobia osviežujúco, sú účinné proti arterioskleróze a reumatizmu. Sú žlčopudné a kladne ovplyvňujú krvotvorbu. Šípkový čaj sa pije najmä pri horúčkových stavoch, pri chrípke a pri iných chorobách horných dýchacích ciest. Najcennejšie sú veľké plody odrody Karpatia.
Zdravotné účinky majú aj sušené plody jarabiny, trnky, rakytníka rešetliakovitého a borievok.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.