Pri napadnutí kvetov prerastá huba cez bliznu, semenník a stopku až do dreva. Kvety a malé plody hnednú a zasychajú. Listy aj s letorastmi vädnú a usychajú. Najnápadnejšie je poškodenie plodov. V čase dozrievania vznikajú najprv mäkké hnednúce miesta, ktoré sa rýchlo rozširujú na celý plod. Neskôr sa na povrchu tvoria typické kruhy vankúšikov krémovej farby tvorené konídiami huby. Plody buď opadávajú, alebo mumifikujú a zostávajú visieť na strome. Napadnuté bývajú len poškodené plody (ľadovcom, obaľovačmi, popraskané po rýchlych zmenách počasia a silnej zálievke). Plod s neporušenou šupkou sa nemôže nakaziť. Infekcia pokračuje cez plody a ich stopky ďalej cez konáre dovnútra koruny. Vetvičky a konáre môžu byť napadnuté aj priamo, napríklad cez poranenia. Na postihnutých miestach sa často neskôr objavuje glejotok.
Táto choroba nemáva pri bežnom priebehu počasia epidemický charakter. Nové infekcie s najväčšími poškodeniami vznikajú najmä tesne pred kvitnutím a počas kvitnutia. V tomto období je pre rozvoj patogéna najvhodnejšie dlhodobé daždivé a zároveň chladné počasie. Vznik infekcií silne podporujú práve dlhšie trvajúce teploty pod 12 stupňov. Keďže huba preniká do hostiteľa najmä z vlani napadnutých plodov, je veľmi dôležité všetky poškodené plody najneskôr na jeseň po opade listov zo stromov odstrániť. Parazit z týchto plodov preniká ďalej od koncov vetvičiek dovnútra koruny, preto pri reze treba odrezať suché konce konárov až po zdravé drevo. Preventívne pôsobí aj správny výber vzdušných stanovíšť, vyrovnaná výživa, presvetľovanie koruny, prípadne výber odolných odrôd. Počas daždivej jari možno využiť aj chemickú ochranu - prvýkrát tesne pred kvitnutím, prípadne druhý raz hneď po odkvitnutí. Prípravky SPORGON 50 WP a HORIZON 250 EW sú povolené na ošetrovanie všetkých kôstkovín, prípravky ROVRAL 50 WP a ROVRAL FLO možno použiť na čerešne, višne a marhule a prípravok BAYCOR 25 WP iba na marhule. Hniloba plodov spôsobená touto chorobou býva tiež iba pri vlhkom počasí, ale v tomto prípade sú potrebné vyššie teploty okolo 20 až 24 stupňov, čo v období dozrievania nie je v našich podmienkach nič výnimočné. Vyššie teploty urýchľujú usychanie vody na povrchu plodov, a tým obmedzujú vznik hniloby. Na zníženie infekcií je dôležité správne regulovať závlahový režim, aby nadmerným zalievaním nedošlo k praskaniu plodov.
Zabrániť treba tiež akémukoľvek poraneniu plodov a kôry, ktoré sú pre huby vstupnou bránou. Priamu chemickú ochranu plodov možno odporučiť len pri marhuliach v období 2 až 4 týždne pred zberom, aj to iba vo výnimočných prípadoch, uvedenými prípravkami (okrem prípravku SPORGON 50 WP), s dôrazom na dodržanie hygienickej ochrannej lehoty.
Ing. STANISLAV BAROK,
ÚKSÚP-OORF