* Väčšinu druhov ovocných drevín môžeme tvarovať ako špalier? Odrody musia byť naštepené na menej vzrastné podpníky (pre jablone sa používa podpník M9, pre hrušky sú vhodné dulové podpníky). Špalier umiestňujeme voľne v záhrade pri vhodnej konštrukcii, ale môže byť aj na južnej strane pri stene. Na výsadbu sú najvhodnejšie stromčeky, ktoré majú konáre už nižšie pri zemi. Počas vegetácie konáre ohýbame a pripevňujeme ku konštrukcii. Po výsadbe najskôr zapestujeme spodné poschodia a potom korunku tvarujeme ďalej podľa potreby.
* Pestovanie aktinídie čínskej, ktorej plody poznáme pod názvom kivi, je vzhľadom na naše podmienky obmedzené len na chránené miesta v záhradkách? Je náročná na teplotu, nadzemná časť môže byť pri poklese zimných teplôt pod -16 stupňov poškodená, preto je najlepšie prikryť rastliny fóliou. Pre drobných pestovateľov bude zaujímavé pestovanie drobnoplodých aktinídií - Actinidia arguta, A. colomikta a A. melanandra . Sú to mrazuvzdorné druhy, ktoré znášajú poklesy teplôt do -30 stupňov bez väčšieho poškodenia. V prvých rokoch však treba mladé rastliny chrániť pred namrznutím nahrnutím zeme ku koreňom.
* Pred prvým snežením odstránime spod stromov choré popadané plody? Skontrolujeme aj korunu stromov a odstránime plody napadnuté moníliou, ktoré sú zdrojom nákazy na jar.
* Niektoré vždyzelené rastliny môžeme rozmnožovať odrezkami aj v zime? Z materských rastlín, napríklad tuje, krušpánu, brečtanu alebo tisu odrežeme mladé, ale zrelé výhonky. Zapichneme ich do kyprého a vlhkého substrátu. Poslúži nám k tomu napríklad sklená nádoba zakrytá sklom alebo fóliou, postavená na okennom parapete. Pri teplote aspoň 20 stupňov, dobrej vlhkosti substrátu a pri dostatku tepla odrezky zakorenia za niekoľko týždňov.
* Bylinková záhradka, kde máme jednoročné rastliny i trvalky, potrebuje na jeseň ošetrenie ? Odstránime všetky jednoročné rastliny, ako je napríklad bazalka, kôpor, saturejka, borák. Trvalky, ktorým odumiera vňať (ligurček, medovka, mäta), očistíme od nadzemných častí. Teplomilnejšie druhy ako rozmarín, estragón, oregano, šalvia, levandula skracujeme až na jar. Tieto druhy nastielame, pretože ľahko vymŕzajú. (pav)