spôsobom – v závislosti od použitej technológie, sa po otvorení začne uvoľňovať. Na to, aby vytváral bublinky, mu najlepšie vyhovujú nerovnosti, priehlbiny i škrabance na dne pohára. Naopak, prípadné zvyšky čistiaceho prostriedku vzniku bubliniek úplne zabránia. Veď vyskúšajte.
Jablkový koláč
Dno formy posypeme rovnomerne desiatimi lyžicami práškového cukru, ktorý zalejeme trochou vody. Tvrdšie jablká umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme, vyberieme jadrá a rozložíme na cukor. Jablká zalejeme rozpusteným maslom. Formu dáme na mierny oheň. Jablká miešame, pričom ich obaľujeme v skaramelizovanom cukre. Keď začnú mäknúť, formu odložíme nabok. Potom jablká nadvihneme a dáme pod ne ešte trochu masla. Posypeme práškovým cukrom. Jablká zakryjeme vyvaľkaným lístkovým cestom. Koláč pečieme asi pol hodiny v rúre predhriatej na 200 stupňov. Potom ho vyberieme a vyklopíme dnom hore. Môžeme jesť teplý alebo studený.
Na zapíjanie vyskúšajte dobre chladený sekt, napríklad suché šumivé víno Hubert, brut, „méthode classique“. (dav)