FOTO - ARCHÍV
Prednosťou pekinskej kapusty je krátke vegetačné obdobie, ktoré umožňuje pestovať ju ako následnú plodinu a dosahovať vysoké urody. Dá sa uskladňovať až tri mesiace. V porovnaní s hlávkovou kapustou obsahuje menej cukrov a celulózy, ale viac ľahko stráviteľných bielkovín. Obsah vitamínu C kolíše od 22 do 80 miligramov na 100 gramov. Viac vitamínov obsahujú mladé nevybielené listy, menej staršie. Cenný je aj obsah aminokyselín, predovšetkým lyzínu, ktorý je nepostrádateľný pre ľudský organizmus. Odporúčaná ročná spotreba pekinskej kapusty na obyvateľa je kilogram. (eha)
Ktorý postrek je účinnejší proti kučeravosti listov broskýň - jesenný alebo jarný? A. Š., Jarovce
Podľa mojich doterajších skúseností sú postreky aplikované v oboch termínoch rovnako účinné. Skôr ide o to, kedy máme čas ich urobiť. Jesenný postrek využívajú viac pridomoví záhradkári, ktorí ľahšie vystihnú vhodné počasie na tento úkon. Vašu otázku by bolo treba rozšíriť, či stačí jeden postrek proti kučeravosti listov broskýň. Počet postrekov závisí od počasia v období pučania broskýň. Keď prevláda suché a teplé počasie, obvykle stačí jeden postrek. Ak je však po vypučaní chladno a daždivo, treba urobiť ešte jeden postrek probližne 10 dní po vypučaní, ale najneskôr pred kvitnutím broskýň. Na jesenný alebo prvý jarný postrek používame meďnaté alebo sírnaté prípravky, ale na druhý postrek už len organické fungicídy (napríklad Delan, Efuzin alebo Syllit).
Čo spôsobuje čiernu hnilobu jabĺk? L. K., Liptovský Mikuláš
Čiernu hnilobu jabĺk spôsobuje huba Monilia fructigena, ktorú väčšina záhradkárov pozná podľa charakteristických, koncentricky usporiadaných sivohnedých vankúšikov na povrchu plodov. V skladoch sa však tieto vankúšiky netvoria predovšetkým kvôli nedostatku svetla. Ing. JURAJ MATLÁK