foto
K oslavám Nového roka patrí šampanské rovnako ako k úspechu vo Formule 1. Na silvestrovskú polnoc vybuchujú zátky a bublinkový mok strieka po miestnosti. Z rúk rozjarených stolovníkov neraz dostanete spŕšku ako na skutočnej F1. Patrí to k veci. Po prvej - polorozliatej fľaši je však dobré uvedomiť si, že znalec fľašu sektu neotvára s hlasným výbuchom, ale tichučko, len s jemným vzdychom - aby sa nezhoršila kvalita vína.
Pre správny chuťový zážitok je dôležité aj skladovanie, teplota a správny výber pohárov. Šumivé víno sa nedá skladovať dlho, podľa odborníkov maximálne tri roky. Časom stráca na kvalite. Malo by byť uložené horizontálne v chlade a tme.
Kvalitné šumivé víno si podľa someliérov najlepšie vychutnáte vychladené na 6 až 8 stupňov, ak je sladšie, dokonca len na 4 až 6 stupňov. Víno sa chladí najmä preto, že pri nižších teplotách sa zachováva viac oxidu uhličitého. Ten podporuje iskrivosť a sviežosť a oživí chuť ovocia na jazyku. Oxid uhličitý umožňuje alkoholu rýchlejšie sa dostať do krvi, preto sa aj organizmus skôr uvoľní. Keď podávate šumivé víno dostatočne vychladené, dlhšie sa v ňom udržia bublinky. Ak potrebujete fľašu ochladiť rýchlo, dobrou pomocou je novinka - rýchlochladiace vrecká, ktoré možno po vytiahnutí z mrazničky preložiť cez fľašu. Ak ste gurmáni, pridajte si do pohára sektu čerstvé jahody.
Poháre majú nielen estetický význam, pôsobia aj na lepšie vychutnávanie. Určite by mali byť tenkostenné, nefarebné a priehľadné, aby sa dalo pokochať aj farbou vína. Mali by mať dostatočný obsah (10 cl) a nožičku vysokú minimálne štyri až päť centimetrov, aby sa dali správne držať. Najvhodnejšie sú poháre tulipánového tvaru - bublinky z nich unikajú pomaly a víno vydrží dlhšie kvalitné.
Šumivé víno by sa malo piť po malých dúškoch a každý z nich by sa mal pomaly vychutnávať. Nikdy by sme ho nemali piť sami, je to nápoj výsostne spoločenský. Ak však na Silvestra zostanete sami, pre jeden raz sa etiketa nezblázni.
(vik)
Ako vzniká šampanské
Objav šumivého vína sa podľa legendy pripisuje benediktínskemu mníchovi z opátstva Hautvillers v kraji Champagne. Mních Dom Pérignon sa staral o vínnu pivnicu miestneho kláštora. Jedného dňa roku 1676 si všimol, že mu fľaše s vínom začali vybuchovať. Zistil, že v nich nastáva druhá fermentácia, pri ktorej sa vytvárali bublinky oxidu uhličitého.
V skutočnosti sa však šumivé víno popíjalo už skôr - v Anglicku. Vinári zo Champagne vyvážali v drevených súdkoch vína s neskvasenými cukrami do Anglicka. Keďže sa im víno zdalo kyslé, krčmári doň pri stáčaní do fliaš pridali cukor. Víno sa však prebudilo, začalo znovu kvasiť a vystreľovať zátky. To bol začiatok.
Kvalita vín však bola veľmi rozdielna, preto šikovný mních Dom Pérignon, ktorý sa vínu venoval 47 rokov, prišiel s nápadom miešať víno z rôznych odrôd a lokalít Champagne. Začal lisovať aj modré odrody viniča, z ktorých získal biele vína. Vyskúšal aj hrubé sklo, aby fľaša pod tlakom šampanského nepraskla. Začal používať korkové zátky, namiesto pôvodných drevených, aby bublinky neunikali.
Dnes je šampanské najznámejším vínom vo Francúzsku. Hrozno sa okamžite lisuje, získané biele mušty sa odkalia a prevedú do nádob, kde podstupujú prvé kvasenie. Vynikajúce biele suché vína z rôznych odrôd sa miešajú v určitých pomeroch a vytvárajú „la cuvée". Po zlúčení „la cuvée" sa pristupuje k „tiráži". Do kade sa pridá likér z trstinového cukru obsahujúci kvasinky. Potom sa víno stáča do fliaš, ktoré sa uzavrú agrafou. Druhé kvasenie (tvorba oxidu uhličitého) prebieha vo fľašiach počas deviatich mesiacov. Po období zrenia sa fľaše dajú do nakloneného stojanu. Pravidelne sa nimi musí triasť a pootáčať o 90 stupňov, až sa dostanú do zvislej polohy, hrdlom dole. Tak sú pripravené na odzátkovanie a ďalšiu operáciu - „degoržovanie". Skrátka je to tak trochu alchýmia, na ktorú majú Francúzi ochrannú známku a názov šampanské môžu používať len výrobcovia vína z oblasti Champagne. (vik)
Rozlišovanie šumivých vín
Podľa obsahu zvyškového cukru vznikajú rôzne typy šumivých vín. Cukor dodáva vínu nielen chuť, ale aj energiu, takže čím je víno sladšie, tým má viac kalórií. A rozdiel nie je malý: extra brut (veľmi suché) obsahuje približne 75 kcal, zatiaľ čo doux (sladké) asi 110 kcal v jednom deci nápoja.
Označenie max. zvyškový obsah cukru
brut - suché 15 g/liter
extra sec - veľmi suché 12-20 g/l
sec - polosuché 15-35 g/l
demi sec - polosuché, sladšie 35-50 g/l
demi doux - polosladké, dosť sladké 50-80 g/l
doux - veľmi sladké nad 80 g/l