Ako uchovávame buľvy kalerábu

Kaleráb má latinský názov Brassica oleracea L. convar gongylodes (L.) MAKGR. Konzumnou časťou je stonková hľuza rastliny (niekedy nazývaná buľva) rôznej veľkosti a rôznych farieb (zelená, modrá), ktorá sa dodáva na trh v čerstvom stave.

Pestuje sa od skorej jari až do neskorej jesene v závislosti od odrôd. Skoré jarné odrody sa pestujú z priesad, letné a jesenné sa môžu dopestovať aj z priamej sejby. Počas vegetácie sa porast bežne ošetruje. Treba vedieť, že kaleráb má najväčšie nároky na vodu v čase intenzívneho rastu. Asi dva týždne pred zberom treba ukončiť závlahu, aby nedochádzalo k praskaniu a hnitiu buliev. Neskorý kaleráb sa zberá od septembra do novembra. Pri zbere sa vytrhávajú celé rastliny, potom sa odstránia listy a skráti koreň. Kaleráb bez vňate má mať v I. akostnej triede priečny priemer 70 až 150 milimetrov, v II. triede najmenej 60 milimetrov. Kaleráb sa zberá zväčša prebierkou, postupne. Zberajú sa dobre vyvinuté buľvy, z ktorých sa odrezávajú listy a korene. Hneď po zbere ich treba schladiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Modré odrody kalerábu, ktoré nie sú náchylné na drevnatenie, sa uskladňujú lepšie. Veľmi dobre sa uchováva odroda gigant. Skorý kaleráb možno na krátky čas uskladňovať s vňaťou v chladiarňach pri teplote plus 1 stupeň C.

Neskorý kaleráb sa dobre uchováva v hrobliach, v pivniciach a v nechladených skladoch. Buľvy sa ukladajú voľne na hromady, prípadne sa zasypávajú pieskom. V skladoch a v pivniciach sa ukladá do prepraviek alebo do ohradových paliet. Sadivový kaleráb na semeno, založený v piesku alebo v ľahkej zemine, sa dobre uskladňuje vo vetraných skladoch. Možno ho poprášiť vápenným prachom, alebo postriekať 0,5-percentným roztokom meďnatého prípravku.

Kaleráb má všestranné použitie. Známe sú polievky a prívarky. Môže sa aj dusiť, zapekať, plniť a vyprážať. V surovom stave je najcennejší. Podáva sa k chlebíčkom a pridáva sa do čerstvých šalátov.

SkryťVypnúť reklamu

Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 032
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 373
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 168
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 529
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 534
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 250
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 172
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 885
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu