Pestuje sa od skorej jari až do neskorej jesene v závislosti od odrôd. Skoré jarné odrody sa pestujú z priesad, letné a jesenné sa môžu dopestovať aj z priamej sejby. Počas vegetácie sa porast bežne ošetruje. Treba vedieť, že kaleráb má najväčšie nároky na vodu v čase intenzívneho rastu. Asi dva týždne pred zberom treba ukončiť závlahu, aby nedochádzalo k praskaniu a hnitiu buliev. Neskorý kaleráb sa zberá od septembra do novembra. Pri zbere sa vytrhávajú celé rastliny, potom sa odstránia listy a skráti koreň. Kaleráb bez vňate má mať v I. akostnej triede priečny priemer 70 až 150 milimetrov, v II. triede najmenej 60 milimetrov. Kaleráb sa zberá zväčša prebierkou, postupne. Zberajú sa dobre vyvinuté buľvy, z ktorých sa odrezávajú listy a korene. Hneď po zbere ich treba schladiť.
Modré odrody kalerábu, ktoré nie sú náchylné na drevnatenie, sa uskladňujú lepšie. Veľmi dobre sa uchováva odroda gigant. Skorý kaleráb možno na krátky čas uskladňovať s vňaťou v chladiarňach pri teplote plus 1 stupeň C.
Neskorý kaleráb sa dobre uchováva v hrobliach, v pivniciach a v nechladených skladoch. Buľvy sa ukladajú voľne na hromady, prípadne sa zasypávajú pieskom. V skladoch a v pivniciach sa ukladá do prepraviek alebo do ohradových paliet. Sadivový kaleráb na semeno, založený v piesku alebo v ľahkej zemine, sa dobre uskladňuje vo vetraných skladoch. Možno ho poprášiť vápenným prachom, alebo postriekať 0,5-percentným roztokom meďnatého prípravku.
Kaleráb má všestranné použitie. Známe sú polievky a prívarky. Môže sa aj dusiť, zapekať, plniť a vyprážať. V surovom stave je najcennejší. Podáva sa k chlebíčkom a pridáva sa do čerstvých šalátov.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.