Plody pagaštana konského sú však užitočné aj inak. Vďaka bohatému obsahu škrobu, oleja a bielkovín sú výbornou potravou pre lesnú zver a uplatňujú sa aj vo farmácii na výrobu krému proti reume.
Gaštan jedlý (Castanea sativa) sa k nám dostal pravdepodobne z Grécka. U nás sa pestuje oddávna, najmä na južnom a juhozápadnom Slovensku. Je to tiež strom mohutného vzrastu, občas ho nájdeme aj medzi lesným porastom. Najznámejšie lokality pestovania vo veľkom sú pri Radošine a v Nitrianskej Blatnici. Známa gaštanica sa nachádza v Jelenci pod ruinami Gýmešského hradu. Plody sú jedlé a obsahujú škrob, cukor, bielkoviny, olej a vitamíny C, B1 a B2. Je to výborná pochúťka v zimných mesiacoch. Chutné je aj gaštanové pyré.
MÁRIA POBJECKÁ