
V rodine mykologičky uprednostňujú tradičné hubové jedlá, napríklad omáčky.
Švagrovo kura
Huby, cibuľa, slanina, kuracie stehná
Toto jedlo vymyslel môj švagor, ktorý je výborný kuchár a veľmi rád experimentuje. Raz sme na chate nazbierali strašne veľa smrčkov. Pokrájal ich na kúsky a na pekáč nasypal hrubú vrstvu. Potom pridal rovnakú vrstvu cibule a napokon presne toľko slaniny pokrájanej na kocky. Navrch poukladal posolené kuracie stehná a dal piecť. Kura pustilo šťavu, huby vodu, slanina tuk a chute sa prepojili. Vznikla úžasná omáčka. Huby možno obmieňať podľa fantázie.
Polievka z Michaľova
Zemiaky, huby, soľ, bobkový list, mlieko alebo smotana, hladká múka, oškvarky
Do mála vody dáme variť pokrájané zemiaky, huby, soľ a bobkový list. Keď sú uvarené, vodu zatrepeme s mliekom alebo smotanou zmiešanou s hladkou múkou. Potom polievku vlejeme do taniera a do stredu každej porcie pridáme za lyžičku drobučkých slaninových oškvarkov opražených dochrumkava. Aj s tukom, aby sa spravilo mastné oko. Kto chce žiť diétnejšie, môže použiť namiesto slaniny opečené párky či cibuľku.
Hubové škvarky
Huby, najlepšie čírovnice májové (májovky), plávky alebo rýdziky, pokrájame na väčšie kocky a na tuku opražíme takmer dosucha a dočervena. Podávame s tmavým chlebom a červeným vínom.