Kuchyňa bola v predstavách Jany Hubinskej biela, vyblýskaná a so všetkým presne na svojom mieste. Hoci sa k nej nedostala, je spokojná s tou, čo má. ,,Aby totiž vôbec mohla vzniknúť v dnešnej podobe, musela som v byte dosť prestavovať. Najmä, keď som chcela, aby bola spojená s obývačkou. Ale na druhej strane, milujem pestré farby a rôzne vecičky, ktoré mi pripomínajú niečo pekné, a to by som v tej bielučkej asi nemohla mať. Preto si hovorím, že je dobre, ako je. Hoci niektoré hrnce mám ešte stále pod posteľou.“
Keďže jedlo je pre herečku Janu Hubinskú len niečím nevyhnutným na prežitie, nevyžíva sa ani vo varení. Nepozná, čo sú to diéty, ani polnočné nájazdy do chladničky.
Od detstva mala plno záľub a jedenie ju od nich iba zdržiavalo. „Prežívala som najmä na veľkých raňajkách, ktoré mi robila mamina. Obedy v školských družinách mi nevoňali a potom som si spomenula na jedlo až vtedy, keď mi začínalo byť ťažko od žalúdka. Vtedy sa však stala zo mňa žravá piraňa, ktorá sa riadila jednoduchým heslom: zlikviduj, čo vidíš!“
Jediné, čomu nikdy neodolala, boli lokše krstnej mamy a nedeľné obedy. ,,Vtedy som jedla všetko, čo dala mamina na stôl. No a s tým som potom vydržala až do stredy.“
Jana Hubinská si nepotrpí ani na varenie, ani na novinky kuchynskej techniky. ,,Okrem sporáka a rúry mi celkom stačí napríklad ručný mixér, odšťavovač a mikrovlnka.“ FOTO – MAREK MICHALÍK
Mami, horíme
Neoslovovala ju ani mamina snaha naučiť ju variť. ,,Robila to síce veľmi milo, ale ja som len prevracala oči a hovorila, načo, veď ty, mami, vieš aj tak variť najlepšie.“
O kuchyňu sa začala zaujímať až vtedy, keď sa s trojročnou dcérou presťahovala do vlastného bytu.
,,Začiatky neboli slávne. Keď som prvý raz robila pre Sarah krupicovú kašu, zazvonil telefón. Rozoberali sme niečo z divadla, keď zrazu počujem, ako malá kričí, mami, horíme. Pochopiteľne, celá kaša aj s hrncom išla do smetí.“
Dnes už varí celkom dobre, ale stále má pocit, že môže robiť aj niečo zmysluplnejšie, než stáť pri sporáku. Občas ju však pochytí záchvat varenia, a vtedy prídu rad aj zložité jedlá, „ale to je naozaj iba občas“.
Uprednostňuje teda jedlá, ktoré sú hotové čo najrýchlejšie – cestoviny a zeleninové či ovocné šaláty. V poslednom čase sa však s dcérou začali orientovať viac aj na mäso.
,,Kúpim pekné mäso a potom ho nejako veľmi rýchlo prichystám. S rôznymi prísadami, dobrým korením. Návštevy vždy tvrdia, že to bolo výborné, ale ja si obyčajne nepamätám, čo všetko som použila na prípravu.“
Hoci má doma aj kuchárske knihy, veľmi podľa nich nevarí.
„Pozerám si najmä fotografie. Podľa fotiek si dokonca kupujem aj nové kuchárky.“
Je nepravidelne a nezdravo
Aj keď sa Jana Hubinská o zdravý životný štýl zaujíma, ako herečka s nepravidelným pracovným časom ho príliš nedodržiava.
Energiu jej dodáva práca. „Potrebujem za sebou neustále vidieť nejaký výsledok. Stačí, že jeden deň nič nerobím a už ma to ubíja. Keď nehrám a neskúšam, vymyslím si napríklad prestavbu bytu, sťahujem nábytok. Jedlo je pre mňa iba nevyhnutné palivo, aby som mohla robiť, čo chcem, a vždy si naň spomeniem viac-menej len vtedy, keď naozaj cítim hlad. Preto si ani neviem predstaviť, že by som dodržiavala, čo sa odporúča: jesť pravidelne a vždy v rovnaký čas.“
Tak ako v detstve, zostávajú pre ňu základom poriadne raňajky. Dnes jej ich však pripraví namiesto mamy niekedy už dcéra.
„Znamená to, že ja, nočný vták, si môžem ešte trochu pospať. Navyše mi Sarah, keďže vie, aká som ráno nemožná, začala nosiť bielu kávu priamo do postele.“
Neskôr počas dňa jedáva už Jana Hubinská len vtedy, ak ju niekto k ďalšiemu jedlu ,,prinúti“, alebo zacíti tlak v žalúdku signalizujúci, že by mala konečne niečo zjesť.
,,Keď som ale hladná, som schopná dostať do žalúdka celú tubu sladkého Salka, za tým cibuľový chlieb a ešte kus mäsa. Vždy si poviem, že žalúdok si všetko nejako roztriedi – a zatiaľ to funguje.“
V behu robí aj nákupy. Prednosť dáva supermarketom, kde nájde všetky základné potraviny na jednom mieste. ,,Vezmem hneď viac kartónov mlieka, minerálok, mäso, cestoviny. Na týždeň, dva máme potom so Sarah pokoj a prípadné drobnosti dokúpim už potom počas dňa hocikde.“
Jedlo po francúzsky
Najväčšie kulinárske zážitky má spojené s Francúzskom. „Tam som dokonca jedla aj pravidelne a zodpovedne. A nielen preto, že všetko, čo prišlo na stôl, bolo skutočne vynikajúce. Išlo aj o celkový prístup Francúzov k jedlu. Napríklad, jedia pomaly, veľa pritom hovoria, diskutujú. Z ich slov cítiť, že sa v jedle i pití vyznajú. Takže, vo Francúzsku som jedla aj tri až štyri razy denne, a pritom som ešte schudla. Dodnes to nechápem.“
Jana Hubinská absolvovala v roku 1990 štúdium herectva na bratislavskej VŠMU. Potom študovala vo Varšave na muzikálovej škole. Po návrate sme ju mohli vidieť napríklad v televíznom seriáli Investori, v Čechách vytvorila hlavnú ženskú úlohu v seriáli Zdivočelá země. Tento rok získala cenu Český lev za postavu matky vo filme Děvčátko. Práve teraz prichádza do kín česko-slovenský film Neverné hry, kde znovu vytvára jednu z hlavných postáv. Na jeseň sa v divadle West predstaví v muzikáli o legendárnej džezovej speváčke Billie Hollyday.
Má 11-ročnú dcéru Sarah.
Recepty Jany Hubinskej
Rýchly ovocný šalát
Rôzne druhy ovocia, biely jogurt, niekoľko lyžíc medu, tvaroh
Ovocie pokrájame, dáme do misy a zmiešame s jogurtom, medom a tvarohom. Necháme vychladnúť v chladničke a podávame.
Rýchle zeleninové šaláty
Rôzne druhy zeleniny, olivový olej, cestoviny, kyslá smotana, rôzne korenie, rôzne druhy tvrdého syra
Zeleninu pokrájame a zmiešame s olivovým olejom. K zelenine môžeme pridať uvarené cestoviny, kyslú smotanu, koreniny a nakrájaný syr.
Dobré je tiež rôzne druhy syra roztopiť na panvici a zmes naliať na šalát.
Mamine papriky
Zelená paprika, olej, tavený syr, paradajky, chlieb
Z papriky odkrojíme končeky a mierne ju zo všetkých strán osmažíme na oleji. Potom papriku vyberieme, odložíme na tanier a osmažíme nakrájanú slaninu. Paradajky a tavený syr nakrájame na plátky, ktoré poukladáme do papriky. Naplnenú papriku znovu trochu osmažíme a podusíme. Poukladáme na tanier. V šťave, čo zostala na panvici, namočíme z jednej strany krajce chleba a na ne si dáme papriky.
Recept na víkend
Syrová krémová polievka
4 mladé cibuľky, 200 g rajčiakov, 1 lyžica oleja, 250 ml zeleninového bujónu, 2 trojuholníky smotanového topeného syra, 2 trojuholníky bylinkového topeného syra, 150 g smotany, 2 lyžice mandľových lupienkov, soľ, čierne korenie, 2 lyžice sherry
Mladú cibuľku očistíme a umyjeme. Polovicu z nej odložíme nakrájame na kolieska a odložíme na dekoráciu, polovicu nadrobno posekáme. Umyjeme rajčiaky.
V hrnci na miernom ohni rozohrejeme olej. Pridáme posekanú cibuľku a za stáleho miešania ju krátko podusíme. Prilejeme bujón. Topený syr rozdrobíme a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania ho necháme roztopiť. Pridáme smotanu a polievku 3 minúty za občasného premiešania varíme.
Medzitým rozpolíme rajčiaky, vyberieme z nich jadierka a dužinu pokrájame na kocky.
Mandľové lupienky v panvici opražíme nasucho do zlatohneda.
Polievku osolíme a ochutíme čiernym korením a sherry. Napeníme ju ponorným mixérom, rozdelíme do tanierov, pridáme kocky rajčiakov a mandľové lupienky. Ozdobíme pokrájanou mladou cibuľkou.