foto
Asi1 kg akéhokoľvek hovädzieho mäsa, masť, slanina, rôzne korenie, cibuľka, šampiňóny, smotana, kapari.
Hovädzie mäso necháme vcelku a rýchlo ho opražíme z oboch strán tak, aby sa v ňom udržala šťava. Potom ho prešpikujeme slaninou (nemusí byť), okoreníme podľa vlastnej chuti a upečieme v rúre. Omáčku pripravíme tak, že vyberieme výpek z mäsa, pridáme do neho nadrobno nakrájanú cibuľku, mierne podusené šampiňóny, zahustíme smotanou, trochu povaríme a na záver pridáme pokrájané kapary. Mäso nakrájame na plátky a polejeme omáčkou. Ako príloha sú výborné knedle, ale aj ryža a zemiaky.
Cestoviny s cesnakom a bazalkou
Cestoviny (najvhodnejšie sú široké špenátové talianske rezance), olivový olej, cesnak, bazalka, čili paprička (nemusí byť), strúhaný parmezán, kečup.
Do horúcej vody dáme variť cestoviny a medzitým narýchlo osmažíme na oleji pokrájaný cesnak, bazalku a čili papričku. Zmesou polejeme uvarené cestoviny a posypeme ich postrúhaným parmezánom. Možno poliať aj kečupom.
Tánin rebarborový koláč
Cesto: 500 g polohrubej múky, 1 celé rozpustené maslo, pol vrecúška mletej škorice, 150 g kryštálového cukru,1 vanilka.
Plnka: 2 celé tvarohy, 150 g kryštálového cukru, dve tretiny z 250 g masla, 3 vajcia, 1 vanilkový puding, nakrájaná rebarbora množstvo podľa chuti.
Z múky, masla, cukru, škorice a vanilky vymiesime cesto. Dve tretiny cesta dáme na plech, ktorý nie je vymastený. Pečieme asi 5–10 minút. Medzitým si do hladka zmixujeme suroviny na plnku, ktorú rozotrieme na predpečené cesto. Na to dáme pokrájanú rebarboru a zakryjeme zvyšnou tretinou cesta. Pečieme ešte 3 –35 minút.