Kuchyňa Bibiány Ondrejkovej je zatiaľ miniatúrna, dvaja ľudia sa tam ťažko vojdu.
FOTO SME – PAVOL MAJER
,,Milujem zeleninu, vždy ma znovu až prekvapí, čo všetko sa z nej dá pripraviť. Taký baklažán, špargľa, cukina, brokolica. A to ešte nehovorím, ako rýchlo je všetko hotové a dobré aj pre zdravie,“ hovorí herečka a moderátorka Bibiána Ondrejková, známy hlas Phoebe zo seriálu Priatelia.
Na druhej strane jej veľa nehovorí napríklad tlačenka alebo jaternice. „Sú pre mňa príliš ťažké a mastné. Hoci som aj Záhoráčka a v našej rodine je zabíjačka obvyklá, tešili sa z nej len kamaráti. Keď som im tieto výrobky nosila, išli sa za nimi potrhať. Jediné, čo mám rada, sú klobásky. Aj keď som čítala, že už jeden kus má v sebe toľko karcinogénnych látok ako škatuľka cigariet.“
Najdôležitejšou súčasťou jej kuchynskej výbavy je rýchlovarná kanvica.
Napriek tomu z Bibiány Ondrejkovej tak skoro vegetariánka nebude.
,,Milujem totiž ryby, kurčatá, divinu, ale občas sa nebránim ani červenému mäsu. Myslím si, že podstatnejšie je počúvať svoje telo a ono si samo povie, čo práve potrebuje. To moje sa ešte bez mäsa nezaobíde.“
Raňajky v meste
Čo ešte obľubuje, sú veľké a pokojné raňajky.
,,Mám ich veľmi rada aj s niektorou z kamarátok priamo v meste. Vždy sa mi totiž páčilo, ako si vo Francúzsku ľudia doobeda sedia v nejakom podniku pri kávičke a croissantoch, k tomu sa rozprávajú, čítajú si noviny. Našťastie, v Bratislave sú už miesta, kde sa to tiež dá a rada by som verila, že už aj mimo nej.“
Obed si dá buď z vlastných zdrojov, alebo ide do reštaurácie. Aj keď tých, ktoré majú dosť zeleninových jedál či rôzne šaláty, by podľa nej mohlo byť oveľa viac. Na olovrant jej, rovnako ako na desiatu, stačí obyčajne ovocie a zelenina.
,,Večer to býva rôzne. Podľa toho, či hrám, moderujem nejakú akciu, alebo som doma.“
Na rozdiel od iných kolegýň jej však nerobí problémy najesť sa aj pred predstavením.
,,Ja môžem jesť kedykoľvek. To už musím mať poriadny stres, alebo byť poriadne zaľúbená, aby som si po troch dňoch musela povedať, že by bolo treba dať aj niečo do seba.“
Bez ovocia, zeleniny
Keďže nedávno chcela trochu schudnúť (čo sa jej i podarilo), začala chodiť do špeciálneho štúdia, kde nielen cvičila, ale dostala aj pokyny na stravovanie.
,,Spočiatku som dokonca nesmela jesť ani ovocie, lebo obsahuje dosť cukru, a to sa týkalo aj časti zeleniny. Napríklad hrášku a mrkvy. Presvedčili ma, že je veľmi dôležité jesť pravidelne päťkrát denne. Medzi jedlami nesmú byť veľké pauzy, aby si organizmus nezačal ukladať zásoby.“
Dnes už tieto zásady občas poruší, ale i tak stále dáva prednosť zdravým jedlám.
Varí radšej pre hostí
Priznáva sa, že ju oveľa viac baví variť, keď čaká nejakých hostí. „Vtedy plánujem, nakupujem a viem stáť pri sporáku, až kým nie som s výsledkom celkom spokojná. Ale iba pre seba? Často si len prezriem domáce zásoby a niečo z nich dám dokopy.“
Na kuchárske knihy sa veľmi nespolieha a radšej sama kombinuje a experimentuje.
,,Najväčším vzorom mi je pani Gizka Oňová, mama mojej najlepšej priateľky Scarlett, ktorá aj z ničoho uvarí niekoľko chodov. A hoci má vždy plno práce, keď na dlhší čas odcestuje, rodina vie, že stačí iba otvoriť mrazničku a vyberať z nej jedlá, ktoré vopred pripravila.“
Stôl pre všetkých
Zatiaľ však Bibiána Ondrejková tvrdí, že najdôležitejšou súčasťou jej kuchynskej výbavy je rýchlovarná kanvica a pravidelne variť začne, až keď sa jej splní sen o vlastnej rodine a oveľa väčšom byte.
,,Nesťažujem sa. Zatiaľ mi môj jednoizbový bytík stačí. Ale kuchyňa je skutočne miniatúrna, už dvaja ľudia v nej majú problémy.“
Aj keď v nej urobila rôzne zmeny, linku nechala pôvodnú.
,,Viem, že tu nebudem bývať naveky, preto by išlo o zbytočne veľkú investíciu. Navyše je zachovaná a taká priestranná, že do nej dám všetko, čo potrebujem.“
Kto jej najviac pri prestavbe kuchyne pomohol?
,,Rodičia. Ale to vlastne pri celom byte. Mama ako organizátorka a otec, ktorý má zlaté ruky, mi napríklad kuchyňu nielen celú vymaľoval, ale poradil i sklápací stôl, ktorý v minipriestore výborne vyzerá a navyše je veľmi praktický. No a náš rodinný kamarát Jožko Michalička mi zasa urobil poličky, ktoré sú síce jednoduché, no absolútne funkčné a mám vďaka nim poruke všetko, čo potrebujem.“
Práve preto, že Bibiána Ondrejková má dnes kuchyňu malú, už presne vie, že v byte, o ktorom sníva, bude poriadne veľká. A navyše priamo spojená s obývačkou, kde svoje pevné miesto nájde i veľký stôl, pri ktorom bude dosť miesta pre všetkých, ktorých má rada.
A na čo si v kuchyni potrpí?
,,Na hrnce, ktoré som dostala od babičky. A tiež na rôzne nástroje a prístroje, pretože ma nebaví niečo pripravovať ručne, keď viem, že to inak pôjde oveľa rýchlejšie. Od mamy som napríklad dostala úžasný mixér, ktorý dokáže všetko nielen pomlieť, ušľahať, ale dokonca aj postrúhať. Keďže milujem jedlá zapečené so strúhaným syrom, je to pre mňa veľká pomoc.“
Červík v tequile
Napriek tomu, že Bibiána sa pri spoznávaní kuchýň iných národov nebráni ani experimentom, nedávno zistila, že aj ona má hranice. A stalo sa to priamo v Bratislave.
,,Boli sme s kamarátom v jednej mexickej reštaurácii, kde nám ponúkli zlatú tequilu, ktorá sa nepije so soľou a citrónom ako známejšia strieborná, ale so škoricou a s pomarančom. Dozvedeli sme sa, že úplne najlepšia je tá, ktorá má vo fľaši jedného veľkého červíka. A že komu sa pri nalievaní, objaví červík v pohári, má veľké šťastie. Vraj je to navyše gurmánska lahôdka, ktorá sa dá zjesť a netreba sa báť, má chuť ako citrónik. Nuž. Červík doputoval presne ku mne, ale nech som sa akokoľvek snažila, dostať som ho do seba nedokázala. Ani priateľ, ktorému som červíka potom ponúkla.“
Rovnako však nevie zabudnúť ani na svoj dávny pobyt v ruskom Glazove.
,,Ide o mesto asi dvetisíc kilometrov od Moskvy, kde sme boli v rámci divadelných dielní. Ubytovali nás síce v ich akože najlepšom hoteli, no nielenže v ňom bola zima, ale stále nám servírovali iba mleté mäso, o ktorého zložení sme si mysleli svoje. Radšej sme celý týždeň jedli iba chlieb s maslom a cibuľou. Viete si predstaviť, ako sme voňali.“
Kde si teda najviac pochutí?
,,Určite u mamy, ktorá je vynikajúcou kuchárkou, a u babky a kedysi aj u dedka. Stačí, aby som videla na jedálnom lístku španielskeho vtáčika a hneď si spomeniem, ako ho v nedeľu stareček pripravoval, ako v kuchyni vynikajúco voňalo a ešte viac chutilo. Samozrejme, nemôžem zabudnúť ani na kamarátku Scarlett, ktorá má nielen plno receptov od mamy, ale tým, že veľa cestovala, žila v Španielsku, vydala sa do Švédska a teraz žije vo Walese, dokáže pripraviť v kuchyni také fantastické veci, že jej kuchárske kvality určite nikdy nedosiahnem. Ale zato sa vždy môžem tešiť, čo mi zasa pripraví, keď k nej prídem. A výbornou a inšpirujúcou kuchárkou je pre mňa ešte Zdena Studenková.“
Recepty Bibiány Ondrejkovej
Plnené žemličky
Podľa potreby: Celozrnné (nemusia byť) malé žemle alebo bosniaky, trochu masla, mäkký syr, cesnak, sójová omáčka, soľ, zelenina, saláma, mäso, plátkový alebo strúhaný syr.
Žemle rozkrojíme, vnútro vydlabeme a potrieme maslom. Striedku (stačí aj málo) spojíme s mäkkým syrom, cesnakom, sójovou omáčkou, soľou a pokrájanou zeleninou, ktorú máme práve k dispozícii, prípadne aj so salámou, zvyškami mäsa atď. Všetko dobre vymiešame, zmesou naplníme polky žemlí a zapekáme asi 20 minút. Krátko pred koncom pečenia ich ešte prikryjeme plátkami syra, alebo posypeme postrúhaným syrom.
Plnená zelenina
Podľa potreby: baklažány alebo cukety, šampiňóny, trochu olivového oleja, cesnak, sójová omáčka, zelenina, paradajkový pretlak, celá alebo mletá škorica, čierne korenie, plátkový alebo strúhaný syr.
Cuketu ošúpeme a rozkrojíme na polovicu. Ak si zvolíme baklažány alebo šampiňóny, tie iba rozkrojíme. Stred vydlabeme, dáme na panvicu s trochou olivového oleja a pridáme cesnak, sójovú omáčku, k tomu najrozličnejšiu zeleninu, paradajkový pretlak, škoricu, čierne korenie. Keď je zmes hotová, naplníme ňou cuketu, baklažán alebo šampiňóny tak, že na spodok dáme najskôr mäkký syr. Celkom na vrch príde ešte plátok syra alebo strúhaný syr a všetko zapečieme.
Zapekaná zelenina
Podľa potreby: Nakrájané uhorky, cukety alebo iná im podobná zelenina, cesnak, rôzne korenie, sójová omáčka, trochu masti, tvrdý, mäkký syr podľa vlastnej chuti.
Suroviny dobre premiešame a dáme zapiecť. To je všetko. Jedlo, ktoré vznikne, je vynikajúce, ale keďže príliš nedrží tvar, je dobré ho servírovať iba blízkym ľuďom.
Recept na víkend
Jahody v želé Caipirinha
250 g jahôd, 2 chemicky neošetrené limetky, 1 kalíšok likéru Cachaia, 3 plátky želatíny, 2 lyžice cukru
Brazílska Caipirinha je ideálny letný nápoj: výrazná kyslosť limetiek, decentná sladkosť, správne množstvo alkoholu a veľa ľadu pôsobia zázračne osviežujúco. V spojení so zrelými jahodami dostaneme skvelý dezert.
Želé – Limetky dobre umyjeme, rozštvrtíme, vytlačíme šťavu, pridáme cukor a brazílsky likér z cukrovej trstiny Cachaia. Dolejeme trochu studenej vody a miešame tak dlho, kým sa cukor úplne nerozpustí. Medzičasom ochutnáme: nemalo by to byť ani priveľmi sladké, ani príliš kyslé. Želatínu necháme v studenej vode zmäknúť a cez sitko prilejeme šťavu z limetiek – mali by sme dostať asi 0,3 l tekutiny. Časť odoberieme a rozpustíme na miernom ohni. Rozpustenú horúcu želatínu prilejeme za stáleho miešania do zvyšnej limetkovej šťavy.
Jahody – Jahody očistíme, umyjeme, osušíme a pokrájame na malé kúsky. Uložíme ich do dvoch pohárov na šumivé víno, zalejeme tekutou želatínou a dáme na asi 25 minút do chladničky. (Podľa teploty v chladničke môže trvať o niekoľko minút dlhšie, kým tekutina zoželíruje.) Poháre ozdobíme podľa chuti ovocím.
Do želé môžete namiesto jahôd na tento dezert použiť aj čerešne, maliny alebo ananás.