Mäsové výrobky sa prísne kontrolujú

BRATISLAVA – Sprísnené kontroly mäsových výrobkov sa u nás začali pred štyrmi mesiacmi. Keď sa potvrdilo, že v Čechách je krava chorá na BSE, v našej obchodnej sieti a v zariadeniach spoločného stravovania sa zdvihla lavína kontrol hygienikov a vet

BRATISLAVA – Sprísnené kontroly mäsových výrobkov sa u nás začali pred štyrmi mesiacmi. Keď sa potvrdilo, že v Čechách je krava chorá na BSE, v našej obchodnej sieti a v zariadeniach spoločného stravovania sa zdvihla lavína kontrol hygienikov a veterinárov.

Pri všetkých produktoch s obsahom hovädzích zložiek dovezených z Čiech museli výrobcovia alebo dovozcovia deklarovať pôvod hovädziny. Všetky nezdokladované potraviny a kozmetiku naši kontrolóri vyradili z distribučnej siete, a ak na ne nedostali dokumenty ani dodatočne alebo sa nedal jednoznačne určiť pôvod hovädzej zložky, šli na likvidáciu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Po tom, čo sa prvý prípad BSE objavil aj na Slovensku, sú už hygienici ostražití nielen pri zahraničných, ale aj pri slovenských výrobkoch.

„Zvýšený zdravotnícky dozor naďalej trvá. Kontrolujeme všetky mäsové konzervy, či sa v ich zložkách nenachádzajú rizikové materiály hovädzieho pôvodu ako mozog, miecha a ďalšie,“ hovorí hlavný hygienik Ivan Rovný. „Nerobíme rozdiely medzi českými a inými výrobkami. Riadime sa etiketami na obaloch, prípadne pri polotovaroch dodacími listmi. Ak sa z toho nedá určiť pôvod materiálu, produkt sa zadrží a ideme až k výrobcovi, ten musí dať vyhlásenie.“

Rovný prízvukuje, že prvá vlna kontrol – pred štyrmi mesiacmi – umožnila mimoriadne dôkladne očistiť našu distribučnú sieť a stravovacie zariadenia od výrobkov nejasného alebo rizikového pôvodu. Podľa jeho odhadu sa im to podarilo približne na 95 percent.

SkryťVypnúť reklamu

Chovateľská farma v Hornej Ždani, kde sa minulý týždeň potvrdil prvý výskyt BSE na Slovensku, nedodávala hovädzie mäso na spracovanie do žiadnych mäsových ani kozmetických výrobkov. (ru)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 498
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 177
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 795
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 994
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 559
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 777
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 503
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu