BRATISLAVA – Sprísnené kontroly mäsových výrobkov sa u nás začali pred štyrmi mesiacmi. Keď sa potvrdilo, že v Čechách je krava chorá na BSE, v našej obchodnej sieti a v zariadeniach spoločného stravovania sa zdvihla lavína kontrol hygienikov a veterinárov.
Pri všetkých produktoch s obsahom hovädzích zložiek dovezených z Čiech museli výrobcovia alebo dovozcovia deklarovať pôvod hovädziny. Všetky nezdokladované potraviny a kozmetiku naši kontrolóri vyradili z distribučnej siete, a ak na ne nedostali dokumenty ani dodatočne alebo sa nedal jednoznačne určiť pôvod hovädzej zložky, šli na likvidáciu.
Po tom, čo sa prvý prípad BSE objavil aj na Slovensku, sú už hygienici ostražití nielen pri zahraničných, ale aj pri slovenských výrobkoch.
„Zvýšený zdravotnícky dozor naďalej trvá. Kontrolujeme všetky mäsové konzervy, či sa v ich zložkách nenachádzajú rizikové materiály hovädzieho pôvodu ako mozog, miecha a ďalšie,“ hovorí hlavný hygienik Ivan Rovný. „Nerobíme rozdiely medzi českými a inými výrobkami. Riadime sa etiketami na obaloch, prípadne pri polotovaroch dodacími listmi. Ak sa z toho nedá určiť pôvod materiálu, produkt sa zadrží a ideme až k výrobcovi, ten musí dať vyhlásenie.“
Rovný prízvukuje, že prvá vlna kontrol – pred štyrmi mesiacmi – umožnila mimoriadne dôkladne očistiť našu distribučnú sieť a stravovacie zariadenia od výrobkov nejasného alebo rizikového pôvodu. Podľa jeho odhadu sa im to podarilo približne na 95 percent.
Chovateľská farma v Hornej Ždani, kde sa minulý týždeň potvrdil prvý výskyt BSE na Slovensku, nedodávala hovädzie mäso na spracovanie do žiadnych mäsových ani kozmetických výrobkov. (ru)