Odroda nektariniek Nectared 4. FOTO - AUTOR
Aj keď sa najčastejšie využívajú ako chutné stolové ovocie, sú vhodné aj na výrobu kompótov a ďalších produktov.
Jednotlivé odrody dozrievajú v rôznych termínoch. Na svetových trhoch sú ceny nektariniek vyššie než ceny broskýň. Súvisí to s ich vyššími pestovateľskými nárokmi. Napriek tomu pri dodržaní niektorých opatrení je aj v južných oblastiach mierneho pásma pestovanie nektariniek ekonomicky zaujímavejšie ako pestovanie broskýň. Nektarinky sa najviac pestujú v subtropickom pásme amerického kontinentu, Austrálie, Ázie, severnej Afriky aj v južných krajinách Európy. V našich klimatických podmienkach je ich poľné pestovanie veľmi rizikové, pre veľkovýrobu sú preto nevhodné. Aj drobní pestovatelia a záhradkári by ich mali pestovať len v najteplejších oblastiach s priaznivými mikropodmienkami na podpníkoch z broskýň a broskyňomandlí zaradených v Listine registrovaných odrôd (LRO).
Súčasný svetový sortiment nektariniek je veľmi náročný na klimatické podmienky. Vyžaduje vyššie priemerné denné teploty, počas vegetačného pokoja nesmie minimálna teplota klesnúť pod 18 stupňov. Okrem toho by v období dozrievania nemali byť výdatnejšie dažde, lebo hrozí praskanie plodov spojené s infekciami a hnilobou.
Väčšina odrôd má vegetatívne orgány aj plody veľmi citlivé na múčnatku broskyňovú a moniliózu, ktorá spôsobuje hromadnú hnilobu plodov, glejotokovú rakovinu a odumieranie dreva. Citlivosť na cytosporiózu, klasterosporiózu a kučeravosť listov je podobná ako pri broskyniach. Vážny problém spôsobujú aj osy a vtáctvo, ktoré poškodzujú dozrievajúce plody. Na ranách potom parazituje hmyz, a tak sa prenášajú hnilobné infekcie. Nektarinky sú teda na ochranné opatrenia oveľa náročnejšie ako broskyne.
Ani širší, u nás overovaný zahraničný sortiment nektariniek sa neosvedčil. V LRO pre rok 2003 máme iba odrodu Tena, ktorú vyšľachtili v ČR z americkej embryokultúry na ŠS Těchobuzice. Stromy majú silný vzpriamený vzrast. Tolerancia na závažné choroby je len priemerná. Plody dozrievajú koncom júla, asi 10 dní pred broskyňou Redhaven. Sú stredne veľké, guľaté, súmerné. Šupka je tenká, jej základná farba je zelenožltá, veľké líčko výrazne tmavočervené. Dužina je žltá, šťavnatá, slabo vláknitá, kôstka neoddeliteľná. Chuť je charakteristicky aromatická, sladkokyslá, harmonická. Ovocie je vhodné konzumovať najmä v surovom stave.
Zo zahraničných odrôd sa relatívne lepšie osvedčili americké odrody Nectared 4 a Sungold, ktoré dozrievajú približne dva týždne po broskyni Redhaven. Obe majú žltú dužinu a sú samoopelivé. Rez, hnojenie a ošetrovanie pôdy je také isté ako pri broskyniach. Vyžadujú dôslednú ochranu proti múčnatke broskyňovej a moniliózam. Proti poškodzovaniu plodov osami a vtáctvom sa osvedčujú hustejšie siete.
Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.