Kmienik poškodený zverou na začiatku prúdenia miazgy ošetríme.
FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Zdravie z ekozáhradkyJanuár je najchladnejší mesiac v roku. Záhradkára by nemali preto prekvapiť silnejšie mrazy alebo bohatá nádielka snehu. Hlboká vrstva chráni pôdu pred zamŕzaním. Starostlivý ekozáhradkár odhŕňa čerstvý sneh z chodníkov a cestičiek k ovocným drevinám, prípadne ho nahrnie na prezimujúce rastliny. Pred signalizovanými silnejšími mrazmi skontroluje, či sú chúlostivé druhy dobre chránené snehom alebo vhodnými ochrannými materiálmi (čečinou, slamou, rákosím, kartónom, papierom, polyetylénovými vrecami, fóliami, netkanou textíliou, vrecovinou a podobne).
Koncom mesiaca môžeme bieliť kmene a silnejšie konáre ovocných drevín vápenným mliekom v pomere 1,5 kilogramu vápna na 10 litrov vody. Zabránime tým prudkým tepelným zmenám, čím obmedzíme praskanie kôry stromov a zabránime predčasnému pučaniu.
V ovocnej časti záhradky dokončíme mechanickú ochranu drevín , najmä odstraňovanie uschnutých a nevyliečiteľne chorých stromov, kríkov či konárov, ako aj mumifikovaných plodov, ktoré spálime.
Pre úsek vyčlenený na pestovanie zeleniny a skorých zemiakov, v ekozáhradke i niektorých liečivých a aromatických rastlín, treba zvoliť správny osevný postup a sledy , ako aj odrody pestovaných rastlín. Uprednostňujeme pritom odrody odolné alebo aspoň tolerantné proti niektorým chorobám a fyziologickým poruchám. Ak nám zostali semená z minulého roku, alebo sme si ich dopestovali sami, vyskúšajme ich klíčivosť . Súčasne naplánujeme adekvátne hnojenie pre zvolený osevný postup.
V niektorých rokoch býva v južnejších teplejších oblastiach už v januári priaznivé počasie bez mrazu, pri ktorom možno dokončiť pôdne operácie , najmä kyprenie pôdy a kopanie jám pre jarnú výsadbu ovocných a okrasných drevín i viniča.
Podľa výsledkov klíčivosti semien doplníme chýbajúce množstvo nákupom, podľa možnosti čím skôr. Skontrolujeme tiež zásobu postrekových látok, minerálnych hnojív a ich záručnú dobu účinnosti. Chýbajúce množstvo možno už teraz kúpiť a uskladniť na vhodnom mieste.
Pravidelne kontrolujeme zdravotný stav uskladnených plodín a vína. Ovociu regulujeme teplotu i vlhkosť a podľa potreby vetráme, alebo otepľujeme skladové priestory.
Nezabúdajme ani na prikrmovanie užitočného vtáctva a napájanie vodou najmä v čase, keď mu sneh zabráni dostať sa k zdrojom obživy.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.