Mladú rebarboru chránime čečinou

Rebarbora je viacročná, trváca zelenina. Na stanovišti vydrží 10 až 15 rokov, pri intenzívnej kultúre šesť rokov. Vytvára rastliny mohutných rozmerov s hlbokými koreňmi. Prednosťou je, že veľmi skoro na jar vytvára listové stopky, pre ktoré sa pestuje.

Rebarbora nie je náročná na klimatické podmienky. FOTO - ARCHÍV

Začiatkom leta rastie z prostriedku ružice listov do výšky až dvoch metrov hlavná stonka, ktorá je zakončená metlinou belavých až žltkastých kvietkov. Listy sú veľké, dlaňovité a mierne zvlnené.

Listové stopky rebarbory sa používajú na kuchynské spracovanie ako plnka do pečiva a na konzervovanie. Výborný je džem, marmeláda, kompót, víno, šťavy a podobne. Jednotlivé odrody majú rozdielnu jemnosť a farbu stopiek od zelenej cez žltú až po intenzívne červenú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rebarbora sa dá pomerne ľahko rýchliť. Pri pestovaní vyžaduje pôdu dobre zásobenú živinami. Uprednostňuje neutrálnu pôdnu reakciu. Vhodné sú hlinité až hlinitopiesočnaté pôdy s dostatkom humusu. Najväčšia hĺbka spodnej vody má byť 1 až 1,5 metra pod povrchom, pretože je citlivá na zamokrenie. Ľahšie záhrevné a humózne pôdy umožňujú skorší zber úrody.

Rebarbora nie je náročná na klimatické podmienky. Stretávame sa s ňou v nížinných i horských oblastiach, kde je úroda neskoršia. Potreba vlahy je 700 až 800 milimetrov za rok, chýbajúce zrážky treba doplniť závlahou. Keďže ide o viacročné pestovanie na tom istom mieste, príprave pôdy musíme venovať dostatočnú pozornosť. Pôdu treba na jeseň prekypriť do hĺbky 0,6 metra a súčasne do nej zapracovať maštaľný hnoj v dávke 10 až 12 kg na meter štvorcový. Vhodné je aj zelené hnojenie. Spolu so zapravením, prevrstvením maštaľného hnoja sa robí zásobné minerálne hnojenie v dávke 40 gramov superfosfátu na meter štvorcový a 30 až 40 gramov draselných hnojív. Kyslé pôdy povápnime. Cez zimu necháme pozemok porýľovaný a na jar ho pripravíme na výsadbu. Na jar ešte hnojíme dusíkom a povrch urovnáme.

SkryťVypnúť reklamu

V našich podmienkach má osivo rebarbory nízku klíčivosť, často neklíči vôbec. Generatívne sa preto množí len v obmedzenom množstve. Osivo sa vysieva na jar do pareniska alebo skleníka. Po vzídení sa rastlinky dvakrát rozsádzajú, najprv na vzdialenosť 100 x 100 mm a druhý raz na vzdialenosť 300 x 300 mm. Vegetatívne množenie je výhodnejšie a robí sa delením trsov alebo odkopkami zo starších rastlín. Na to sa vyberajú zdravé a úrodné rastliny. Každá sadenica má mať najmenej jeden neporušený vegetačný vrchol a tri korienky.

Rebarboru môžeme vysádzať v jeseni aj na jar. V oblastiach s tuhou zimou a vlhšou pôdou je spoľahlivejšia jarná výsadba, nehrozí jej nebezpečenstvo vymŕzania. Pri výsadbe ukladáme rastliny do vopred vyznačených jamiek. Dbáme, aby sa korienky neporušili. Vegetačný vrchol má byť asi 50 mm pod pôdnym povrchom. Vo vlhších pôdach sadíme plytko a priesadu prihrnieme. Po zasadení pôdu dobre pritlačíme ku koreňom. Na väčších plochách kladieme sadenice na bok brázdy, prihrnieme, uvalcujeme a ľahko pobránime. Najvhodnejšie obdobie je druhá polovica marca až začiatok apríla. Pri jesennej výsadbe treba ukončiť výsadbu do polovice októbra.

SkryťVypnúť reklamu

V prvom roku chránime rebarboru cez zimu čečinou, lístím alebo rašelinou. Na jar túto prikrývku zavčasu odstránime. Počas vegetácie ošetrovanie spočíva v okopávaní, zavlažovaní a prihnojovaní. V ďalších rokoch pribúda zber úrody. Rebarbora je málo napádaná chorobami a škodcami, preto nevyžaduje zvláštnu ochranu. Pre skoršie a jemnejšie stopky možno pučiace rastliny na jar prihrnúť zemou. V druhom roku zberáme stopky postupne od polovice apríla do polovice až konca júna. Odrežeme len niekoľko listov s celkom vyvinutou listovou čepeľou. V ďalších rokoch môžeme zberať až tretinu listov. Od konca júna už listy nezberáme, aby sa vytvorili veľké trsy s dostatkom zásobných látok pre budúci rok. Zber v neskoršom období nie je vhodný preto, lebo stopky obsahujú viac kyseliny šťavelovej.

SkryťVypnúť reklamu

Najvhodnejší čas na zber sú ranné hodiny, kým je zelenina svieža. Ihneď oddelíme listovú čepeľ od stopiek, aby ich kvalita neutrpela postupnou stratou vody a vädnutím. Väčšiu úrodu konzervujeme sterilizáciou. Stopky zabalené v mikroténovej fólii vydržia v chladničke asi jeden až dva týždne.

Doc. Ing. MAGDALENA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 238
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 675
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 531
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 373
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 169
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 879
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 689
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 439
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu