Žeruchu môžeme rýchliť celý rok

Rýchlenie zeleniny má najväčší význam od januára do apríla, keď už uskladnené plodiny strácajú svoju hodnotu. Celú zimu môžeme v domácnostiach rýchliť petržlenovú vňať, mladú žeruchu, puky šalátovej čakanky, pažítku a cibuľu zelenačku.

Jedlou časťou žeruchy sú mladé rastlinky.

FOTO - ARCHÍV

Žerucha siata (Lepidium sativum) patrí medzi veľmi starú zeleninu, ktorú poznali už starovekí Egypťania. V stredoveku bola obľúbená aj v Európe a používali ju ako liek proti skorbutu. U nás sa pestuje iba sporadicky. Jedlou časťou sú mladé rastlinky vysoké 60 až 100 mm s jemnou pikantnou chuťou, pripomínajúcou chuť medzi reďkovkou a chrenom. Vyznačuje sa liečivými účinkami pri ochoreniach obličiek, zápale močového mechúra a ako prostriedok na prečistenie dýchacích ciest. Okrem toho podporuje trávenie, chuť do jedla a má antimikrobiálne účinky. Jej listy obsahujú veľké množstvo minerálnych látok - draslíka, vápnika a železa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najcennejšou vlastnosťou žeruchy ako zeleniny je, že ju môžeme rýchliť po celý rok - v lete, v zime, vonku i v bytových podmienkach. Nevyžaduje si osobitné klimatické podmienky. V zimných mesiacoch ju rýchlime v debničkách, miskách, tanieroch a v iných nádobách, ktoré umiestnime na okná, verandy a všade tam, kde sa teplota pohybuje v rozpätí 6 až 20 stupňov. Nádoby plníme rozličným substrátom, ktorý dlhší čas udržuje vlhkosť. Najčastejšie sa používa filtračný papier, buničitá vata, flanelová látka alebo perlit. Podmienkou je, aby bol substrát stále vlhký. Osivo rovnomerne husto sejeme na vlhký substrát. Na plochu 15 x 15 centimetrov potrebujeme gram osiva. V zimných mesiacoch je optimálna teplota 16 až 18 stupňov. Za 10 až 14 dní začnú semená klíčiť a nitkovité rastliny sa postupne olistia. Zelenú vňať začneme zberať už o týždeň, do dvoch týždňov. Keď narastú do výšky 15 centimetrov, všetku ju spotrebujeme. Pre rovnomernejšie zásobovanie počas zimného obdobia môžeme žeruchu siať pravidelne každé tri týždne. Celé zimné a predjarné obdobie si ňou vylepšujeme jedálny lístok, pretože 100 gramov čerstvej vňate obsahuje viac ako 100 miligramov vitamínu C, vitamínu B1 a K.

SkryťVypnúť reklamu

Žeruchu konzumujeme zásadne posekanú v surovom stave. Najčastejšie sa dáva na obložené chlebíčky a studené misy. Používa sa podobne ako pažítka do omáčok, majonéz a rozličných nátierok.

Ing. KATARÍNA KETTMANNOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 200
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 868
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 750
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 671
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 3 940
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 915
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 724
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 456
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu