Kvalita násadových vajec súvisí s celkovou starostlivosťou o hydinu už v období pred znáškou. FOTO - (AR)
Teplota v kurínoch by ani v najtuhších mrazoch nemala klesnúť pod 0 stupňov. Na udržanie dobrej znášky má však dosahovať aspoň 12 stupňov C (optimum 13 až 18 stupňov). Na produkciu násadových vajec vplýva aj dĺžka svetelného dňa, ktorý má trvať minimálne 14 hodín (umelé ovetlenie). O biologickej hodnote vajíčok rozhoduje viacero faktorov, a to ešte pred samotnou znáškou. Je to predovšetkým kvalita rodičovského kŕdľa, jeho plnohodnotná výživa a dobrý zdravotný stav. Významnú úlohu zohrávajú i zdravotné skúšky, ktoré môžu odhaliť prípadné ochorenia vplývajúce na kvalitu vajec, ale aj nákazy rozširujúce sa násadovými vajcami. Liahnivosť pritom ovplyvňujú aj také činitele, ako je veľkosť a tvar vajca i kvalita škrupiny.
Veľkosť (hmotnosť) vajca závisí najmä od druhovej a plemennej príslušnosti kúr, násadové vajcia majú vážiť v priemere 55 až 65 gramov. Súvisí aj s hmotnosťou, vekom a pohlavnou dospelosťou nosnice. Na začiatku znášky produkujú pohlavne dospelé sliepky menšie vajíčka a chvíľu trvá, kým znáška nadobudne požadované parametre. Podobná situácia vzniká pri predčasne dospelých kurách. Malé vajcia však môžu signalizovať aj ochorenie vajcovodu. Veľké a ťažké vajcia zase vznikajú následkom spomalenej tvorby v určitom úseku vajcovodu. Obyčajne obsahujú väčší podiel bielka, niekedy dva žĺtky. Z liahnutia preto treba vylúčiť vajcia veľmi malé a vajcia presahujúce priemer.
Tvar vajca býva na začiatku znášky atypický. Neskôr sa mení, môže byť vajcovitý, elipsovitý alebo guľatý. S postupujúcou znáškou sa predlžuje. Takisto v druhom znáškovom cykle pribúda „predĺžených" vajíčok.
Škrupina tvorí pevný obal vajca. Najčastejším nedostatkom je buď slabá, alebo veľmi hrubá a drsná škrupina, prípadne nedokončená alebo úplne chýbajúca (vajcia znesené v blanitom obale). Poruchy škrupiny vznikajú následkom nedostatku vo výžive hydiny, rôznych zápalových a iných ochorení vajcovodu. Vplývajú na kvalitu násadových vajec i priamo na liahnutie mláďat (hrubá škrupina sťažuje kľuvanie).
Ustajneniu, výžive a zdravotnému stavu hydiny, ako aj kvalite násadových vajec treba preto venovať primeranú pozornosť.
MVDr. MÁRIA INŠTITORISOVÁ