Vinič, ktorý nie je mechanicky poškodený, baktérie nádorovitosti nenapadnú. FOTO - ARCHÍV
Táto baktéria napáda okrem viniča aj ovocné dreviny. Napadnutie sa prejavuje najprv chlorózou listov a začiatkom júna sa začínajú vytvárať nádory. Najprv sú hladké, mäkké, šťavnaté, svetložltej farby, podobné hojivým pletivám. V tomto období unikajú pozornosti pestovateľa, pretože sú malé a dostatočne chránené listami. Neskôr hnednú a na ich povrchu sa tvorí zvráskavené korkové pletivo. Na jeseň zasychajú, cez zimu odumierajú a na jar možno vidieť, ako sa postupne rozpadávajú.
Počas ďalšej vegetácie sa vytvoria nové nádory na okrajoch pôvodného, čím sa postupne zväčšujú. Najčastejšie možno nájsť nádory na starom dreve na hlave kra alebo jeho kmeni, menej často na 2- až 3-ročnom dreve. Pri mladších kroch to môže byť aj v okolí miesta štepenia. Napadnuté časti treba odrezať po zdravé drevo a spáliť. Najväčšie škody bývajú práve v novovysadených viniciach, pretože odrezávanie nádorov po zdravé drevo je pri nich takmer nemožné. Mladé sadenice preto často hynú. Z napadnutých jedincov sa nesmú brať vrúble na ďalšie rozmnožovanie.
Aj keď sa uvedený druh baktérií bežne vyskytuje v každej pôde, do rastliny môžu vnikať iba cez poranené miesta. Vinič, ktorý nie je mechanicky poškodený, nikdy nenapadnú. Veľmi dôležité pri mechanickom obrábaní pôdy je preto dbať na minimálne poškodenie krov náradím. Prehnojenie dusíkom spôsobuje príliš bujný rast a nevyzretie dreva, ktoré sa potom ľahšie infikuje. Naopak, dostatok draslíka a fosforu zvyšuje odolnosť rastlín. Zvýšený výskyt nádorovitosti býva po zimách so silnými mrazmi, následkom ktorých popraskajú nadzemné časti. S odolnosťou proti mrazom súvisí odrodová náchylnosť, čiže odrody s veľmi dobrým vyzrievaním dreva netrpia ani nádorovitosťou. Aj prechodné nadmerné zvýšenie vlhkosti počas vegetácie, predovšetkým počas intenzívneho rastu, podporuje vznik nádorov.
Celkove treba hodnotiť vznik nádorov ako komplexný výsledok pôsobenia viacerých faktorov, ktoré pri určitej kumulácii spôsobujú, že v niektorých rokoch sa vyskytuje daná choroba vo zvýšenej miere. Bežné je, že po roku so zvýšeným výskytom nádorovitosti ustúpi toto ochorenie na niekoľko rokov. Naposledy bol po zime 1996/1997 v niektorých lokalitách zaznamenaný silnejší výskyt tejto choroby. Doterajšia zima síce nedáva predpoklady na významnejšie poškodenie mrazmi a následne napadnutie viniča uvedenými baktériami, ale uplynulý veľmi suchý ročník spôsobil horšie vyzretie dreva a celkove slabšiu pripravenosť krov na zimný odpočinok, preto určité poškodenie mrazmi možno očakávať.
Ing. STANISLAV BAROK,
ÚKSÚP-OORF