Žilina 7.októbra (TASR) - Kravské mlieko nie je zdraviu škodlivé ani od dojníc, u ktorých sa vyskytne BSE. Jeho tvorbu v mliečnych žľazách nemôže výskyt tejto choroby kvalitatívne ovplyvniť. Pre TASR to uviedol riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského, a. s., Žilina, Karol Herian.
Podľa jeho vyjadrenia uznávané európske veterinárne výskumné ústavy nezistili doteraz žiadny vplyv choroby BSE na kvalitu mlieka. Preto túto potravinu nepovažujú v krajinách Európskej únie (EÚ) za rizikovú v súvislosti s výskytom BSE. Na Slovensku sa do kyslomliečnych výrobkov nepridávajú stabilizátory zo živočíšnych produktov, ako boli Jumil a želatína, ktoré sa produkovali z častí hovädzieho dobytka. Mliekarne ich nahradili inými prísadami, napríklad z morských rias, ktoré sú hygienicky vhodné. Týka sa to aj syrov, ktoré sa vyrábali a vyrábajú jedine pri použití taviacich solí, povedal K. Herian. * tš gl