Na desať štvorcových metrov vysievame približne dvanásť gramov osiva reďkovky. FOTO - ARCHÍV
Zdravie z ekozáhradky
V marci a apríli vysievame na záhony alebo hriadky v záhrade semená viacerých druhov zeleniny. Ako prvé sejeme osivo koreňovej zeleniny, špenátu jarného a cibule. Úspech ekoproduktov ovplyvňuje predovšetkým kvalita použitého osiva.
Väčšina záhradkárov si kupuje osivo v špecializovaných obchodoch so záhradníckymi potrebami. Len vyspelejší pestovatelia si sami množia osivo odrôd, ktoré sa im osvedčili.
Pri kúpe uprednostňujeme hybridné semená , pretože väčšina z nich je odolná alebo aspoň tolerantná voči niektorým chorobám a fyziologickým poruchám. Všímame si aj vhodnosť odrody na pestovanie v prírodných podmienkach záhradky. Uprednostňujeme osivo v nepriedušných obaloch, ktoré si podstatne dlhšie zachovajú klíčivosť ako v papierových vrecúškach a vo vlhšom prostredí nevlhnú. Na trhu sú k dispozícii aj obaľované osivá a osivá vo výsevných pásikoch . Výhodou je skoršie vzchádzanie a fungicídne ošetrenie, ktoré ich chráni proti chorobám vo fáze klíčenia. Zároveň odpadá, alebo sa znižuje potreba jednotenia rastlín v dôsledku presného výsevu. Tieto osivá však treba vysiať do vlhkých riadkov alebo jamiek a zavlažovať pôdu až do vzídenia rastlín.
Pri osive, ktoré sme si sami dopestovali, alebo nám zostalo z minulých rokov, sa odporúča urobiť skúšku klíčivosti . Na Petriho misku alebo na tanier dáme navlhčený pijavý papier, na ktorý rovnomerne uložíme určitý počet semien. Prikryjeme ich druhým pijavým papierom, ktorý udržiavame stále vlhký. Tanier uložíme do miestnosti s teplotou 18 až 22 stupňov. O 10 až 14 dní vrchný papier opatrne zdvihneme a odrátame semená, ktoré klíčia (z ich počtu vyrátame percento klíčivosti). Pri klíčivosti nižšej ako 70 percent semeno nie je vhodné na sejbu. Osivo treba pred sejbou moriť proti pôdnym hubovým chorobám a následnému padaniu priesad. Ekozáhradkári môžu moriť sírnatými prípravkami (napríklad 5-percentný roztok Sulky) alebo extraktom z cesnaku.
Neodporúča sa premnožovať osivo hybridných odrôd (F1), lebo v ďalších rokoch postupne stráca získané prednosti. Veľké osivo, napríklad strukovín, uhoriek, dyne a kukurice, sa odporúča pred výsevom máčať vo vlažnej vode 4 až 12 hodín.
Na 10 metrov štvorcových vysievame takéto množstvo osiva: 3 gramy šalátu, 4 gramy uhoriek a melónov, 6 až 8 gramov mrkvy, petržlenu, paštrnáku, cibule a póru, 12 až 15 gramov reďkovky a kôpru, 20 gramov červenej repy, tekvice a kukurice, 200 gramov hrachu a fazule záhradnej.
Doc. Ing.
VILIAM HORNIAK, CSc.