Biela odroda baklažánu OVA F1 má vajcovitý tvar plodu.
FOTO - ARCHÍV
Plody baklažánu obsahujú bielkoviny, tuky a sacharidy, minerálne soli, triesloviny, organické kyseliny a antokyany. Dužina je významným zdrojom draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a mangánu. Z vitamínov je najvýznamnejší obsah B-komplexu. Baklažán ako liečivá zelenina znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnosť pečene, pôsobí protireumaticky a čistí krv. Čerstvá šťava z plodov má antibiotické účinky a v dermatológii sa používa na potlačenie ekzémov a ložísk psoriázy. Obklad zo surovej baklažánovej kaše sa môže prikladať na reumatické kĺby.
Paradajky majú pomerne silný antibiotický a močopudný účinok. Znižujú obsah cholesterolu v krvi, pôsobia protiskleroticky, zlepšujú tvorbu hemoglobínu a pôsobia na stimuláciu imunitného systému. Posilňujú činnosť pečene i srdca a pôsobia ako prevencia rakoviny. Najvhodnejšou formou užívania je čerstvá šťava. Odporúčaná denná dávka je 350 mililitrov čerstvo odstredenej šťavy. Pacienti s artritídou alebo dnou reagujú na užívanie paradajok zhoršením stavu.
Paprika ročná obsahuje predovšetkým alkaloid kapsaicín, silicu, karoténoidné farbivá, vitamíny (najmä vitamín C, provitamíny A a B2 ), cukry, v semenách mastný olej, minerálne látky (fosfor, vápnik, železo) a antibiotické látky. Kapsaicín sa prejavuje štipľavosťou papriky. V primeraných dávkach povzbudzuje sekréciu žalúdočných štiav, zvyšuje peristaltiku čriev a diurézu. Má vonkajšie a vnútorné použitie. Dráždiaci účinok kapsaicínu sa vyžíva zvonku na prekrvenie kože - pri reumatických ťažkostiach, dne, zápale pohrudnice a hrdla. Pôsobí ako povzbudzujúci prostriedok pri chorobách tráviaceho traktu a rekonvalescencii. Podporuje aj vylučovanie vody z tela. Paprika zvyšuje chuť do jedla a podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy. Vyššie dávky môžu pôsobiť dráždivo, vyvolať napríklad hnačku.
Ing. JULIANA KRÁLOVÁ,
VÚZ Nové Zámky