Vysychanie strúčikov cesnaku počas skladovania býva najčastejšie spôsobené vysokými skladovacími teplotami, ale aj roztočom cesnakovým (Aceria tulipae). Roztoč zalieza pod obalové šupiny strúčikov a pri vyšších teplotách z nich vyciciava rastlinné šťavy. Keďže je veľmi drobný, dá sa zistiť len pomocou mikroskopu alebo silnejšej lupy. Do skladovacích priestorov sa dostáva s hlavičkami cesnaku, ktorý bol roztočom napadnutý. Napriek tomu, že sa občas na cesnaku objaví, netreba proti nemu chemicky zasahovať. Ak sadivo cesnaku namoríme proti háďatku zhubnému sírnatými prípravkami (Sulka, Sulex), zničíme aj roztoče cesnakové. Hlavným opatrením proti vysychaniu cesnakových strúčikov je teda ich skladovanie pri nízkych teplotách.
Na ibišteku mi začali žltnúť a opadávať listy. Myslela som, že je to od roztočcov, tak som ho ošetrila, ale žltnutie pokračuje ďalej. Čo môže byť príčinou? R. M., Skalica
Na zaslaných listoch ibišteka som nezistil živé roztočce, iba ich zvlečeniny, preto si myslím, že žltnutie a opadávanie listov je skôr fyziologického pôvodu a môže mať niekoľko príčin. Môže to byť príliš suchý vzduch, prípadne nedostatočná alebo, naopak, príliš výdatná zálievka. Často býva aj následkom zlého odtoku zálievkovej vody z črepníka. V premokrenej zemine korene zahnívajú a rastlina môže aj odumieť. Podobné príznaky vyvoláva aj nedostatok živín, v tom prípade sa však rastliny dajú zachrániť presadením (najlepšie v jarných mesiacoch) a pravidelným prihnojovaním. Ak je príčinou žltnutia a odumierania listov zlý odtok zálievkovej vody, rastlinu čo najskôr presaďte do črepníka s odtokovým otvorom, predtým však skontrolujte korene a zahnívajúce časti odrežte. Ing. JURAJ MATLÁK
Aké krmivá potrebujú väčšie druhy papagájov?
J. H.,Trebišov
Okrem bežného kŕmenia semenami podávame veľkým papagájom počas celého roka mrkvu a ovocie všetkého druhu. S prichádzajúcou jarou im kŕmnu dávku spestrujeme vetvičkami z vŕby, čiernej bazy a jarabiny, pochutia si nielen na púčikoch, ale aj na kôre. Neskôr zaraďujeme do jedálneho lístka polozrelý ovos, kukuricu v mliečnej zrelosti. V prírode požierajú rôzny hmyz, húsenice, ale aj vajcia iných vtákov, pričom neraz vyberú z ich hniezd aj neoperené mláďatá. Aby im v zajatí nechýbali živočíšne bielkoviny, skrmujeme natvrdo uvarené vajcia, tvaroh, syr, ale aj surové, pečené alebo varené mäso prežúvavcov, ktoré im nakrájame na úzke pásiky. Môže to byť i mäso hrabavej hydiny a králikov, ktoré rady oberajú od kosti.
Ing. PETER ORSZÁG