Na otázku, ak teplé sa má podávať červené či biele víno, vinársky analfabet len pokrčí plecami. Vinársky polovzdelanec vysype naučené poučky, no a vinársky znalec pokrčí plecami s tým, že to závisí od odrody, ročníka, technológie výroby, od toho, k čomu sa víno ide podávať a podobne. Skrátka, teplota má byť taká, aby víno chutilo čo najlepšie.
Omeleta s brokolicou
Brokolicu očistíme, rozdelíme na jednotlivé ružičky a vložíme do vriacej osolenej vody. Desať minút zľahka podusíme. Potom ju vyberieme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Medzitým očistíme mrkvu a nahrubo ju postrúhame. Šunku nakrájame na tenké rezance a opečieme na panvici na rozpustenom masle. Pridáme zeleninu a pár minút spolu dusíme. Za stáleho miešania pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a krátko varíme. Dochutíme čerstvou alebo sušenou bazalkou. Zmiešame múku s mliekom, vajíčkami, rozpusteným maslom a soľou a na masle urobíme omelety. Na polovicu dáme zeleninovú zmes a preklopíme.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Portugalské modré, ročník 2000, M. Bočko, Šenkvice, Orešanský vinohradnícky rajón, obsah alkoholu 11,5 percenta. V jeho menej výraznej vôni nájdete vanilku, v chuti je jemné, s mierne prevládajúcimi kyselinkami nad trieslovinami. Je lepšie, ak je vychladené na nižšiu teplotu. (dav)