Dolný Kubín 15. októbra (TASR) - Kuchárska kniha z roku 1582 od nemeckého autora Baltazára Standla von Dilingena je najstaršou publikáciou o kulinárskom umení, ktorú prezentujú na dnes sprístupnenej výstave v priestoroch Florinovho domu Oravského múzea Pavla Orzságha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.
Druhá najstaršia predstavená kuchárska kniha je takisto napísaná v nemeckom jazyku a pochádza z roku 1604 od Marxa Rumpolta. Nechýba tam ani Prvá slovenská kuchárska kniha od Jána Babylona, ktorá vyšla v roku 1870 v Budapešti. Má dva zväzky s približne po tisíc návodmi na varenie a pečenie.
Celkove je vo Florinovom dome vystavených okolo 50 kuchárskych kníh, ktoré pochádzajú zo vzácneho zbierkového fondu Čaplovičovej knižnice v Dolnom Kubíne. Podľa slov jej vedúcej Zdenky Porubčanovej výstavou sa snažili ukázať aspoň zlomok z depozitára knižnice, ktorú tvorí vyše 89 tisíc najrozmanitejších tlačovín. Publikácie o príprave jedla a stravovaní doteraz verejnosť nemohla obdivovať v takomto rozsahu.
Návštevníci sa pri prehliadke výstavy môžu oboznámiť aj so spôsobmi prípravy jedál a so stravovaním v minulosti. Nechýbajú tam ani informácie o druhoch používaných korenín, o ich výskyte v prírode a zbere. Gazdinky sa môžu inšpirovať dobovými rytinami pri zariaďovaní kuchyne.
Výstava potrvá do 2. decembra.