Kuracie stehná na bielom víne s bazalkou
2 cibule, 4 vykostené horné kuracie stehná, oravská slanina, soľ, biele mleté korenie, 1 - 2 smotany na šľahanie, sušená bazalka, biele víno
Nasolené mäso opečieme prudko do chrumkava na rozpálenom oleji. Do výpeku pridáme dve hrste najemno posekanej cibule. Nadrobno nakrájame slaninu, chvíľku opekáme, pridáme 2 polievkové lyžice bieleho vína a necháme zovrieť. Zalejeme smotanou, pridáme bazalku, biele korenie a osolíme podľa chuti. Opäť chvíľku varíme. Mäso polejeme omáčkou a podávame s varenými alebo opekanými zemiakmi.
Francúzske zemiaky a la Zuzana
1 kg zemiakov, 3 - 4 kyslé smotany, 3-4 pikantné klobásy, cesnak, cibuľa, horčica, nivový syr, 4 vajíčka, soľ, vegeta
Zemiaky v šupke (alebo ošúpané vcelku) uvaríme v slanej vode. Nivu nastrúhame, zalejeme smotanou a za stáleho miešania na sporáku rozpustíme, kým nevznikne omáčka. Klobásu vytlačíme z čreva, pridáme horčicu, vegetu, cesnak podľa chuti. Vajíčka uvaríme natvrdo a postrúhame do zmesi. Cibuľu nakrájame na kolieska a potom na pekáč vrstvíme podobne ako klasické francúzske zemiaky. Zalejeme smotanou a pečieme v rozohriatej rúre 20 až 30 minút.
Pečienkový koláč tety Nogellovej
4 vajíčka, 500 g bravčovej pečene, 1 šľahačka, 2 dcl kačacej masti, 1 polievková lyžica vegety
Pečienku pomelieme, pridáme vajíčka, vegetu, masť a šľahačku, dobre premiešame. Nalejeme do tortovej formy a dáme do zohriatej rúry. Pečieme približne 20 až 30 minút pri 150 stupňoch Celzia.