Kveta Horváthová sa narodila v roku 1976 v Bánovciach nad Bebravou. Vyštudovala strednú pedagogickú školu. Po jej skončení pracovala v Slovenskom rozhlase a neskôr v Slovenskej televízii. Medzitým absolvovala dvojročnú muzikálovú školu Pop štúdio. Od roku 1997 pracuje v televízii Markíza. Moderovala relácie Teleráno, Slávici na ulici, Reklamátor či Veľký mliečny sen, dnes moderuje Korzo a Ostrov pokladov. Je vydatá. Vo voľnom čase športuje a zdokonaľuje sa v angličtine. FOTO SME - PAVOL FUNTÁL
Kveta Horváthová varí rada a nevyhýba sa ani príprave komplikovaných jedál. V kuchyni sa motala od detstva, keď sa pokúšala pripravovať jednoduché pokrmy. "Čím ťažšie jedlo, tým väčšia výzva pre mňa. Aj keď nie každý pokus skončil na tanieri," hovorí moderátorka.
Učila sa na vlastných chybách. "Nechcela som, aby mi radila mama. Všetko som skúšala sama a mala som radosť, keď sa mi niečo vydarilo. Dnes som už opatrnejšia, pretože varím aj pre manžela a nechcem nič pokaziť. Nechám si poradiť od mamy a kolegýň, aby bolo jedlo čo najchutnejšie."
Najčastejšie varí klasické jedlá - prívarky, omáčky, makové rezance, zemiaky či pečenú kačku. Na jar a v lete však na jej jedálnom lístku prevláda zelenina a ovocie.
Za vysvedčenie mäso
Od detstva jej chutili viac slané ako sladké jedlá. Vždy mala rada najmä mäso. Keď bola na základnej škole, jej spolužiaci chodili po vysvedčení za odmenu do cukrárne, ona išla s mamou do mäsiarstva a vybrala si dobré mäso alebo párky.
"Sladké nejedávam často. Ani nie som veľká odborníčka na pečenie. Ľahšie recepty síce upečiem, ale zložitejšie zákusky nechávam na odborníkov a radšej si ich dám v cukrárni. Najčastejšie sú to veterníky, zmrzlina a gaštanové pyré so šľahačkou."
Rada skúša nové recepty
Rada skúša nové recepty a rôzne kombinácie surovín. "Mojou najodvážnejšou kombináciou bolo spojenie slaného a sladkého - mäsa a ovocia - na jednom tanieri. Spočiatku som z toho mala strach, ale postupne som zistila, že mäso s banánom či ananásom chutí veľmi dobre."
S váhou problémy nemá
Kveta obľubuje pestrú stravu. "Neviem si predstaviť, že by som niektoré jedlá alebo suroviny vôbec nejedávala. Mám rada nielen ovocie, zeleninu, syry a mäso, ale pochutnám si aj na klobáse, slanine či fast foode."
Hoci sa jedlu nevyhýba, s váhou problémy nikdy nemala. Postavu si udržiava najmä športom a prechádzkami. "Nikdy som netrpela nadváhou. Asi je to aj dedičné. Ani mama, ani otec s tým problémy nemali. Samozrejme, že cez sviatky vždy trochu priberiem a moja váha kolíše, ale stále si držím svoj štandard."
Na smäd voda
Smäd jej najlepšie uhasí čistá voda. Má rada aj mliečne nápoje, koktaily, ovocné šťavy a kakao. Z ovocia jej najviac chutia grepy.
Kávovú chuť a arómu si vie vychutnať len v kruhu priateľov. "Keď pijem kávu sama doma, nechutí mi a ani mi nepomáha prekonať únavu. Ak som však niekde v kaviarni s kamarátkami alebo kolegyňami, je to niečo iné."
Nestačí jej polpenzia
Kveta Horváthová rada cestuje a pri každej návšteve zahraničia ochutnáva tradičnú domácu kuchyňu.
"Pred pár rokmi som bola v Los Angeles a tam som si dopriala skutočne celú ponuku jedál, japonskú, ruskú či indickú kuchyňu. Veľmi mi chutia aj ryby, langusty, chobotnice, krevety. Na posledných dovolenkách mi už polpenzia nestačila."
Recept Kvety Horvátovej
Koláč lenivej gazdinky
3 celé vajíčka, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 balenie kypriaceho prášku, 1 hrnček mletého maku
Vajcia s cukrom vyšľaháme a postupne pridáme olej, mlieko, múku, kypriaci prášok a mak. Hmotu premiešame a vlejeme na vymastený a múkou posypaný plech. Pečieme 30 minút pri 200 až 250 stupňoch. Po upečení ešte za horúca natrieme džemom.