Oznámila to dnes v Bruseli zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Jaana Husu-Kalliová.
Zdôraznila však, že po 1. máji bude komisia naďalej pozorne sledovať, ako si nováčikovia počínajú s uplatňovaním príslušnej legislatívy a pri plnení noriem potravinovej bezpečnosti. V prípade problémov bude bez váhania konať.
"Momentálne však nevidíme potrebu pre žiadne ochranné klauzuly," vyhlásila Husu-Kalliová na brífingu v Bruseli. Situácia nie je podľa nej vynikajúca, ale je dobrá. "V oblasti potravinovej bezpečnosti sa v súvislosti s rozšírením niet čoho báť," dodala.
Predstaviteľka komisie však potvrdila, že podniky na spracovanie potravín v nových krajinách, ktoré k 1. máju nebudú spĺňať normy EÚ a ani nezískali prechodné obdobie na modernizáciu, budú musieť byť zatvorené. Podniky v prechodnom období budú môcť vyrábať zasa len pre domáci trh.
Na Slovensku bude mať možnosť využiť prechodné obdobie celkovo 12 potravinárskych podnikov (10 bitúnkov a mäsospracujúcich podnikov, jedna mliekareň, jeden ryby spracujúci podnik).
Potravinová bezpečnosť bola jednou z najcitlivejších oblastí prístupového procesu a mnohé súčasné krajiny EÚ sa obávali, že po rozšírení zaplavia trh únie nekvalitné potraviny z nových štátov. Často sa preto hovorilo o uvalení ochranných opatrení, ktoré by tomu zabránili.
(spravodajca TASR Robert Sermek) zll